f Viši sud u Subotici oslobodio ekološkog aktivistu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Viši sud u Subotici oslobodio ekološkog aktivistu

09.06.2017

Viši sud u Subotici oslobodio ekološkog aktivistu

9.06.2017.

 

Nastavnik Dragan Pečurica, ekološki aktivista iz Bačke Topole oslobođen je od optužbi za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti kompanije AIK Bačka Topola DOO (poznatija kao Žibel) iz Bačke Topole.

Poslednje tri godine je trajao sudski postupak u kome kompanija AIK Bačka Topola DOO dokazivala da je Dragan Pečurica narušio poslovni ugled njihove kompanije pozivajući vlasti, na građanskim protestima, da odreaguju i zaštite građane od nesnosnog smrada koji narušava kvalitet života stanovnika Bačke Topole. Istina je da je Dragan Pečurica, na protestima koje je organizovao, prozivao i ostale zagađivače iz Bačke Topole. Oni nisu reagovali na optužbe ekološkog aktiviste Dragana Pečurice, svesni da ugrožavaju zdravlje i kvalitet životne sredine, Međutim, kompanija AIK Bačka Topola DOO, je tužila Pečuricu za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti.

- Smatram da bi trebalo kompanije da čuvaju svoj ugled, tako što će poštovati Zakone, standarde, pravila i procedure u oblasti zaštite životne sredine i kvaliteta života građana a ne da tuže one koji ukazuju na posledice njihovog zagađivanja. Zanimljivo je to da imaju pare za advokate a nemaju za prečišćivače i filtere, konstatuje Pečurica.

U obrazloženju presude piše:

Navedenom prvostepenom presudom okrivljeni Dragan Pečerica je na osnovu člana 423 st. 1. Član 2. ZKP oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti iz čl. 239 st 1. KZ.

Očigledno je namera okrivljenog (Dragan Pečurica, ekološki aktivista) bila usmerena ka drugom cilju, borbi protiv neprijatnih mirisa u gradu, za koje je on smatrao da potiču iz pogona oštećenog, a ne na ugled oštećenog kao privrednog subjekta, njegove poslovne parametre i poslovanje. Čak iako je postojala svest okrivljenog da neke od tvrdnji koje je javno iznosio o oštećenom nisu tačne, namera njihovog iznošenja nije bila narušavanje poslovnog ugleda već zaštita životne sredine. – piše u presudi Višeg suda u Subotici.

- Moj cilj nije bio da pobedim na sudu kompaniju Žibel! Moj cilj je da živimo u zdravom okruženju! Jasno je da se dobijanjem ove sudske presude nastavlja borba za kvalitetniji i dostojanstveniji život mojih sugrađana u Bačkoj Topoli. Nije Žibel jedini zagađivač!

Dragan Pečurica će nastaviti da organizuje protestne skupove za zdravu životnu sredinu u Bačkoj Topoli, svakog 17. u mesecu! On ne odustaje od svoje borbe za pravo na zdravu životnu sredinu, koju mu/nam garantuje Ustav Republike Srbije!

Još 2014. godine snimljena je emisija „Reka Krivaja – Pojeo vuk magarca“, o borbi Dragana Pečurice protiv zagađenja u Bačkoj Topoli, za dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“. U međuvremenu smo emisiju ažurirali novim činjenicama i možete je videti na youtube kanalu Vojvođanske zelene inicijative: https://www.youtube.com/watch?v=qMePYCn5LzU 

Projekat Dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“ finansira Švedska vlada u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Objavio Zoran Markovic

Izvor: http://www.crnps.org.rs/2017/visi-sud-u-subotici-oslobodio-ekoloskog-aktivistu

 

Povratak...