f Napredak Srbije usko vezan za životnu sredinu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Napredak Srbije usko vezan za životnu sredinu

17.08.2017

Napredak Srbije usko vezan za životnu sredinu

17. 08. 2017.

 

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je pitanje napretka Srbije usko vezano za životnu sredinu. „Srbiji su u oblasti zaštite životne sredine potrebne investicije od oko 15 milijardi evra i tu možemo da obezbedimo mnogo novih radnih mesta“, rekao je ministar Trivan gostujući na televiziji N1.

 

On je naglasio da bi deo tih sredstava mogle da budu američke investicije, jer su brojne kompanije, sa čijim je čelnicima razgovarao u Sjedinjenim Američkim Državama, izrazile veliko interesovanje za mogućnosti poslovanja u Srbiji.

 

„Delegacija američkih privrednika, koji posluju u oblasti zaštite životne sredine, trebalo bi pre kraja godine da poseti Srbiju i tada ćemo detaljno razgovarati o konkretnim mogućnosti za njihova ulaganja. Široka je lepeza i njihovih interesovanja i naših potreba – od upravljanja otpadnim vodama, upravljanja otpadnom, do zaštite prirode i drugih oblasti“, dodao je ministar Trivan.

 „Oni imaju znanje, čiste i dobre tehnologije, raspolažu kapitalom, a nama kapital nedostaje. Postoji veliki broj američkih kompanija koje posluju čistim tehnologijama, a nama je to veoma važno, jer nećemo dozvoliti da u Srbiju uđu prljave tehnologije“, poručio je ministar Trivan.

 

On je podvukao da će posle njegovog susreta sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za međunarodna pitanja životne sredine i čelnicima države Merilend, biti nastavljena i politička saradnja koja će pomoći da se investicije ostvare.

 

Ministar Trivan je naglasio da ćemo sredstava za zaštitu životne sredine intenzivnije tražiti i iz evropskih fondova. „Iz Evropske unije nam poručuju da budemo efikasniji u korišćenju tih sredstava. Tačno je da nismo dovoljno efikasni, ali smo tek na početku. Ni jedna zemlja nije potrošila novac iz fondova EU, jer niko nije imao dovoljno projekata“, kaže ministar Trivan.

 

„Mantra našeg rada će biti projekti bez kojih vam ništa ne vredi, čak i da imate novca. Osnovaćemo u ministarstvu poseban sektor za projekte i pomagaćemo lokalnim samoupravama. Moramo se ozbiljno posvetiti izradi projekata, jer nam treba dve do tri godine da bismo stigli do početka sprovođenja projekta. Objasnićemo lokalnim samoupravama šta sve moraju da imaju, šta treba da urade i pomoći ćemo im da dođu  do projekata“, poručuje ministar Trivan.

 

Izvor: http://www.ekologija.gov.rs/napredak-srbije-usko-vezan-za-zivotnu-sredinu/?lang=lat 

Povratak...