f Osnovni sud u Subotici oslobodio ekološkog aktivistu Đuru Vavroša - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Osnovni sud u Subotici oslobodio ekološkog aktivistu Đuru Vavroša

24.10.2017

Osnovni sud u Subotici oslobodio ekološkog aktivistu Đuru Vavroša

 24. oktobar 2017.

 

Osnovni sud u Subotici je doneo 20. oktobra 2017. oslobađajuću presudu za Đuru Vavroša, ekološkog aktivistu.

Naime, u pitanju je višegodišnji sudski spor u kome je kompanija KRIVAJA d.o.o. tužila Đuru Vavroša, predsednika ekološkog udruženja „Hrast“ iz Krivaje, za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti.

„Građani Krivaje su posadili vetrozaštitni pojas i za to je dobijena i dozvola opštine Bačka Topola. Prvo smo zasadili 1.200 sadnica, ali su iz kompanije Krivaja d.o.o. to izorali. Ponovo smo zasadili još 700 sadnica duž celog naselja, ali su oni opet sve izorali. To sam izjavio u emisiji „Zelena patrola" i na osnovu toga je kompanija Krivaja d.o.o. podnela tužbu u kojoj su tražili da me osude na godinu dana zatvora. Konačno se završilo višegodišnje mučno razdoblje u mom životu. Nastaviću da se borim za zdravu životnu sredinu!" preneo je Đura Vavroš.

Presuda je veoma značajna (kao i oslobađajuća presuda Draganu Pečurici, ekološkom aktivisti iz Bačke Topole) za sve ekološke aktiviste u Srbiji. Takođe, ovo je i dokaz kako uključivanje javnosti kroz saradnju medija i organizacija civilnog društva doprinosi vladavini prava, što je jedan od uslova pridruživanja Srbije EU.

Vojvođanska zelena inicijativa, partnerska organizacija Beogradske otvorene škole, ima za cilj da u okviru dokumentarne emisije „Zelena patrola" isprati probleme i rešenja u oblasti zaštite životne sredine u okviru pristupanja Srbije EU. Program podrške civilnom društvu i medijima u oblasti Evropskih integracija sprovodi se u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, koji podržava Švedska.

Izvor: https://transformator.bos.rs/vesti/321/osnovni-sud-u-subotici-oslobodio-ekoloskog-aktivistu-duru-vavrosa.html

Povratak...