f Trening lokalnih ekoloških inspektora - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Trening lokalnih ekoloških inspektora

09.11.2017

Trening lokalnih ekoloških inspektora 

 

Ministar Goran Trivan na treningu inspektora za zaštitu životne sredine lokalne samouprave

9. novembar 2017.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini, od 08. do 10. novembra održava četvrti po redu u ovoj godini obrazovni seminar za inspektore zaštite životne sredine organa lokalne samouprave. Ministar Goran Trivan učestvovao je danas u radu seminara, i u obraćanju na ovom skupu naglasio da su „poslovi nadzora u zaštiti životne sredine najvažniji instrument za sprovođenje politike zaštite životne sredine, zbog čega  ćemo nastojati da stvorimo uslove za bolji rad i veća ovlašćenja inspektorima zaštite životne sredine u praksi“, i dodao da je „za uspešniji rad inspekcije naročito značajno uspostavljanje uže saradnje sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine i medijima“.

 

Takođe, od velikog značaja je bolja organizacija u radu, jačanje kompetencija, pravovremeno i istinito informisanje javnosti, koje će omogućiti unapređenje stanja životne sredine u Srbiji.

 

„Za bolji rad inspekcije potrebno je da se inspektori stalno obrazuju, i da se upoznaju sa pozitivnim praksama iz sveta. Ovaj seminar za inspektore, kao jedan od obrazovnih treninga koje Ministarstvo organizuje, značajan je deo rada Ministarstva na kontinualnom obrazovanju i jačanju kompetencija inspekcije, što je jedan od preduslova za napredak u oblasti zaštite životne sredine u celini“. Za bolje rešavanje problema u životnoj sredini, za šta su građani životno zainteresovani, potrebno je da se inspekcijama omoguće potrebni kadrovi i sredstva, i veća podrška u radu, kao i bolje razumevanje značaja njihovog rada, zaključio je ministar Trivan, najavljujući efikasniji rad inspekcije.

 

Na ovom treningu inspektori iz svih krajeva Srbije imali su priliku da neposredno postavljaju pitanja ministru o radu Miistarstva, ali i da upute sugestije i  predloge u cilju poboljšanja rada u poslovima inspekcijskog nadzora.

 

Do kraja godine planiran je još jedan seminar za inspektore zaštite životne sredine, kao deo aktivnosti na kontinuiranom jačanju njihovih kompetencija i unapređenja rada inspekcije.

 

Izvor: http://www.ekologija.gov.rs/ministar-goran-trivan-na-treningu-inspektora-za-zastitu-zivotne-sredine-lokalne-samouprave/?lang=lat

Povratak...