f Čiji je zakorovljeni plac kod Medicinske škole u Keru? - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Čiji je zakorovljeni plac kod Medicinske škole u Keru?

09.11.2017

Čiji je zakorovljeni plac kod Medicinske škole u Keru?

9.11.2017.

 

Regionalni Arhus Centar Subotica je već prepoznatljivo mesto za građane koji su nezadovoljni ekološkim stanjem u svojoj neposrednoj okolini. To im je polazna ili krajnja “stanica” od koje kreću kada imaju neki problem koji se tiče ugroženosti životne sredine.

Tako im se obratila i Sretenka Prčić iz MZ Ker, koja već godinama bezuspešno pokušava da ukaže nadležnima na problem, napuštenog placa kod Medicinske škole. Stanovnici Porečke i okolnih ulica u Keru godinama imaju problem sa parcelom koja se naslanja na školsko dvorište. Sretenka Prćić uporno ide od institucije do institucije pokušavajući da utvrdi u čijem je vlasništvu – sve što je saznala jeste da je privatan posed, i samim tim ne može da se uvrsti u redovan program košenja i održavanja JKP „Čistoća i zelenilo“. Upravo zbog toga, problemi su brojni, dodaje Sretenka – visok korov, ali i smeće koje su građani počeli ovde da bacaju.

Lokaciju je obišla i Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S i Arhus centra, koja je ukazala da je najviše poziva Subotičana upravo u vezi sa otpadom. Većina se rešava preko Kontakt centra 024, ali ima i onih “dugotrajnih i skoro nerešivih” iz ko zna kojih razloga. Ističe, da bi građani prvo trebali da se obraćaju mesnim zajednicama, ali umesto da se jača njihov kapacitet, pravi se drastični koraci u nazad i lokalna samouprava čak smanjuje broj zaposlenih. Sastala se sa predstavnicima MZ “Ker” koji su joj izneli podatke u vezi saradnje sa građanima i upoznati sa placem kod Medicinske škole. Intervenisali su ponovo i JKP “Čistoća i zelenilo” su je uredili iako to nije javna površina niti je u njihovoj nadležnosti. Ali, to nije rešenje i treba utvrditi čiji je plac. Prema nekim saznanjima, njega je Opšta bolnica ustupila Medicinskoj školi na korišćenje. Međutim, kažu meštani, plac je malo po malo ostajao bez ograde, pa tako i dvorište ove škole bez zaštite. Nastavka ove priče će sigurno biti.

 

 

 

Projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženje TERRA’S realizuje u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, a mišljenja i stavovi izraženi u tekstovima isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine uz čiju podršku se projekat sprovodi.

Povratak...