f Prioritet- kontejneri za odlaganje “hemije” iz poljoprivrede - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prioritet- kontejneri za odlaganje “hemije” iz poljoprivrede

23.11.2017

Prioritet- kontejneri za odlaganje “hemije” iz poljoprivrede

23.11.2017.

 

Kroz Javne radove i projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”, predviđeno je anketno istraživanje koje je u toku. Obuhvatiće se 20-30 domaćinstava, turističkih i drugih preduzeća na Paliću, kao i u MZ „Šupljak“ gde su poljoprivrednici čija su imanja uz vodu jezera. Rezultati istraživanja će biti smernica kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija. Na osnovu dosadašnjih ispitanika, može se konstatovati da većina poljoprivrednika ambalažu od pesticida ili hemijskih zaštitnih sredstava baca u kontejnere, ali ima i onih koji ih spaljuju. Svesni su da je to ekološki problem, ali i spremni da učestvuju u sigurnom odlaganju opasnog otpada u skladu sa odlukom lokalne samouprave.

Svi se slažu da je rešavanje divljih deponija važno, kao i da je to jedan od najvećih ekološko-komunalnih problema u gradu. Prema rečima, Mine Milovanović, saradnice Udruženja TERRA’S koja sprovodi anketu, većina je upoznata da će uskoro biti završena izgradnja Regionalne deponije Subotica, ali nisu zadovoljni informisanjem o upravljanju otpadom.

Ispitanicima je data i mogućnost da iznesu svoje predloge u cilju unapređenja u ovoj oblasti, te su sugerisali da se uvedu zaštitne mere i propišu sankcije za one koji nepravilno odlažu otpad. Prioritet im je da se očisti jezero Palić, jer kroz kanal zagađena otpadna voda dospeva u jezero Ludaš i šire se neprijatni mirisi, a neki smatraju da bi trebalo da se postave kontejneri za odlaganje stakla i opasnog otpada kao što je ambalaža od hemikalija koja se koristi u poljoprivredi.

Video zapis Tibora Aladžića sa Palića i Mine Milovanović, spoljnog saradnika Udruženja TERRA’S može se pogledati na: https://www.subotica.info/2017/11/23/prioritet-kontejneri-za-odlaganje-hemije-iz-poljoprivrede

 

 Projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženje TERRA’S realizuje u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, a mišljenja i stavovi izraženi u tekstovima isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine uz čiju podršku se projekat sprovodi.

Povratak...