f BIOODRŽIVI SVET - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

BIOODRŽIVI SVET

05.06.2018

BIOODRŽIVI SVET

5.06.2018.

Program manifestacije obeležavanja Svetskog dana životne, pod nazivom "Bioodrživi svet", koji se istovremeno održan u Beogradu i Sarajevu, u Subotici je 5. juna 2018. godine započeo vožnjom manje grupe članova Biciklističkog kluba "Spartak", kroz centar grada. Trener, Dejan Perčić, je poslao poruku lokalnoj samoupravi da je potrebno više prostora za bicikliste, jer na taj način bi imali manje zagađen vazduh, manje saobraćajnih gužvi i svakako čistiji grad.

 

U sali Eurocinema Otvorenog univerziteta Subotica održana je projekcija filma "Bicikl protiv automobila” pred punim gledalištem srednjoškolaca koji su prethodno pogledali izložbu fotografija "Prošlost, sadašnjost i budućnost jezera Palić i Ludaš", kada su, Snježana Mitrović, sa Otvorenog univeruziteta i Mišel Rohman, savetnik u “Park Paliću”, predstavili projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić u Ludaš" na kojem se već duže vremena radi, a imali su priliku i da degustiraju “organik užinu”.

 

Manifestacija „Bioodrživi svet“ završena je projekcijom filma „Više od meda“, nakon koje je upriličen razgovor. Većina publike su bili pčelari koji nisu krili svoje oduševljenje ovim dokumentarnim ostvarenjem na temu života i opstanka pčela, pa tako i ljudi na planeti. Nisu se nadali ovako zanimljivoj priči sagledanoj sa različitih aspekata na nekoliko kontinenata uz izuzetne kadrove života pčelinjih zajednica zahvaljujući korišćenju mikrokamera. Dragoljub Matić, predsednik Udruženja „Pčela“ , između ostalog, se osvrnuo na probleme „prskanja“ pesticidima i drugim hemijskim sredstvima,  sa kojima se i oni ovde u Subotici suočavaju, a viđeno je na filmu. Međutim, primetno je da se i kod poljoprivrednika pojavljuje ekološka svest, te ih mnogi unapred upozoravaju.

 

Organizatori manifestacije Green Fest, Dom omladine Beograda i projekti Nemačke razvojne saradnje koje sprovodi GIZ u Srbiji (Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludoš, Program zapošljavanja mladih, Razvoj privatnog sektora u Srbiji, Obnovljivi izvori energije) i regionu jugoistočne Evrope (Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet i energetska efikasnost, kao i razvoj prekograničnog turizma u regionu srednjeg i donjeg Dunava kroz Dunavski centar za komptenciju) sa partnerima: Otvoreni univerzitet Subotica, Park Palić, Biciklistički klub “Spartak”, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Udruženje pčelara Leskovac, Udruženje mladih pčelara Medveđe – Apis, Zadrugar, Dunavski centar za kompetenciju (DCC), Arboretum Šumarskog fakulteta Univerziteta 

 

Više o celokupnoj manifestaciji (medijska arhiva):

-          https://www.youtube.com/watch?v=b7cQwjpwL4s

-          http://yueco.rs/yueco-popodne-snjezana-mitrovic-misel-roman-dragoljub-matic-04-06-2018/

-          http://www.tvsubotica.com/index.php?c=vest&vestid=4768&slider=off&lg=sr

-          https://www.subotica.info/2018/06/05/obelezen-svetski-dan-zivotne-sredine

-          https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/sokszinu-program-kornyezetvedelmi-vilagnapon

-          http://yueco.rs/bio-odrzivi-svet/

http://www.tvsubotica.com/index.php?c=vest&vestid=4770&slider=off&lg=sr

Povratak...