f „EU zeleni dan“ u Subotici završen razgovorom o „ekološkom stanju grada“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

„EU zeleni dan“ u Subotici završen razgovorom o „ekološkom stanju grada“

10.07.2019

Mediji su preneli opširne izveštaje o poseti ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabricija, Subotici u sredu, 10. jula 2019. godine kada je obišao Regionalnu deponiju na Bikovu, izgrađenu uz podršku EU, a koja je nedavno počela sa probnim radom. Poseta je upriličena u okviru manifestacije „EU zeleni dan“ i kampanje „Pogledaj oko sebe“, a cilj je da se javnost bliže upozna sa naporima republičkih institucija, lokalnih samouprava i Evropske unije na poboljšanju životne sredine u našoj državi. Kampanja je započeta 12. juna u Užicu i Šapcu, i trajaće do polovine jula širom Srbije.

Cilj kampanje je podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine, o čemu je bilo reči i na panel diskusiji održanoj na Otorenom univerzitetu Subotica, sa kojom je i završen „EU zeleni dan“.  Ambasador Fabrici, je ukazao na eko-investicije podržane od strane EU. Poslednjih 19 godina donirano je Srbiji 402 miliona evra. Najviše je investirano u izgradnju pogona za preradu otpadnih voda, regionalnih deponija, izgradnju i obnavljanje sistema vodosnabdevanja, za zaštitu vazduha, te sisteme za upravljanje medicinskim otpadom.

Ostali panelisti su se osvrnuli ne samo na stanje životne sredine u gradu o čemu je govorio Žika Reh, iz GU Subotica, već i na put Srbije ka EU i neophodnosti obaćanja veće pažnje na Poglavlje 27 koje se bavi ovom oblašću, na šta je ukazala Nataša Đereg, iz Centra za ekologiju i održivi razvoj koja koordiniše rad na Poglavlju 27 u okviru Nacionalnog konventa o EU. O dobroj ideji OEBS-a i formiranju Arhus centara kojih je u našoj zemlji čak pet, govorila je Snježana Mitrović, sa Otvorenog univerziteta Subotica. Osvrnula se na uspešne početke kada su rešavani ekološki problemi građana ili kada je 2015. godine sanacija jezera Palić i Ludaš usmerena u pravcu koji su zastupali stručnjaci. Zahvaljujući tome u toku je realizacija investicije za koju je Vlada Nemačke izdvojila 6,5 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže, zaštitnog pojasa i sl. Ali bi, itekako, dobrodošla podrška EU za opstanak i jačanje kapaciteta ovih centara.

Nenad Novaković, direktor Organic Control Systema je mišljenja da bi se trebali podržati projekti za razvoj organske proizvodnje, ne samo sa aspekta poljoprivrede, već objedinjeno sa zaštitom životne sredine i zdravljem ljudi. Stanka Parać, iz Agencije lokalne demokratije se zapitala da li lokalne samouprave imaju kapacitet za sprovođenje EU projekata, te da im se mora pomoći. Milan Maličević, direktor Regionalne razvojne agencije Panonreg je mišljenja da im svoj veliki doprinos mogu pružiti upravo razvojne agencije kojih je više od 20-tak u našoj zemlji.

Raspravu je zavšio, predstavnik Delegacije Evropske unije, Sakellaris Hourdas, koji je istakao neophodnost uspostavljanja mnogo veće saradnje ministarstava i drugih nadležnih institucija, posebno za finansije, privredu i zaštitu životne sredine. Potom je ukazao na važnost razvoja cirkularne ekonomije, ali i na potrebu što skorijeg usvajanja Zakona o klimatskim promenama. Paralelno i u kontinuitetu moralo bi se raditi na jačanju ekološke svesti građana.

Manifestaciju „EU zeleni dan“ Delegacija Evropske Unije realizuje sa Ministarstvom za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, čijim predstavnicima je očito bio dug put od Bikova do Subotice da čuju glas građana, civilnog sektora, relevantnih ustanova i institucija. Deleći informativno-propagandne materijale, Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metaluškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, učesnicima panel diskusije je predstavio svoj projekat „Implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji“ finansiran od strane Kraljevine Švedske.

 

Povratak...