f Udruživanje i turizam – važne karike za održivost (organskih) farmera - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Udruživanje i turizam – važne karike za održivost (organskih) farmera

30.09.2019

Udruživanje i turizam – važne karike za održivost (organskih) farmera

U cilju promocije i razvoja organske proizvodnje u Srbiji, Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica su pre 15 godina ustanovili manifestaciju BIOFEST - Međunarodni festival organskih proizvoda. Ovogodišnji jubilarni će se održati od 2. do 4. oktobra 2019. godine. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Autonomne pokrajine Vojvodine i Grad Subotica. Podrška je stigla i od Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Organik Control System i Eco Fenix B team.

Jubilarni 15. BIOFEST je mnogo sadržajnijeg programa zahvaljujući projektu Otvorenog univerziteta pod nazivom “Panona net – model upravljanja destinacijom”, gde je akcenat na turizmu. Projekat se realizuje sa Udrugom Slap iz Osijeka preko Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska. 

Međutim, glavna tema manifestacije je zadrugarstvo, tim pre što je desetak članova Udruženja TERRA’S iz Subotice, Totova sela, Temerina, Stare Moravice i Ljutova osnovalo 19. juna 2019. godine Zadrugu poljoprivrednih proizvođača organske hrane “Panonija organika”.

Prvog dana, 2. oktobra, nakon svečanog otvaranja uslediće Panel diskusija na kojoj će se sagledati stanje u razvoju zadrugarstva u Srbiji, odnosno Vojvodini nakon usvajanja Zakona o zadrugarstvu 2016. godine, ali i kako je ova oblast regulisana u Hrvatskoj. Svoje iskustvo će podeliti i osnivači, kao i menadžeri zadruga.

Posebna pažnja se i dalje posvećuje edukaciji. Planirana su dva seminara na veoma važne teme za jačanje kapaciteta i održivost farmera, a to su brendiranje proizvoda i marketing, ali i uvođenje turističkog sadržaja na farmama. Praktični deo će biti na “Danu otvorenih organskih farmi” ovoga puta 2. oktobra kod Sabolča Tružinskog u Njegoševu nadomak Bačke Topole, koji proizvodi 20-tak vrsta testenine od organske spelte, dok će se na “Brkinom salašu” na Čeneju 3. oktobra upoznati sa agro-etno turizmom. 

Zahvaljujući pre svega GIZ-u Udruženje TERRA’S organizuje tzv. B2B susrete organskih farmera sa distributerima iz naše zemlje i inostranstva, ali će dobiti i kontakte za izvoz na švedsko i nemačko tržište.

 Posebno izdvajamo ovogodišnju prodajnu izložbu organskih proizvoda petnaestak izlagača iz Srbije i Hrvatske. U ponudi će biti sveže voće i povrće, testenina, lekovito bilje, hladno-ceđena ulja, prerađevine od organske konoplje, heljde i suncokreta, linija sportske i veganske  hrane, ali i đubrivo – humus i sl. Na jednom od štandova promovisaće se prekogranični projekat Srbija/Mađarska pod nazivom “Plantsvita” u vezi razvoja mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina.

 Izložba će biti organizovana u holu Otvorenog univerziteta Subotica, drugi ulaz, a otvorena je 2. i 3. oktobra od 10 do 18 časova, u petak 4. oktobra do 14 sati. Jedan od ciljeva Biofesta jeste da se prezentuju prednosti organske hrane i principi pravilne ishrane. Na popularnoj Organik trpezi a’la TERRA’S, učenici Hemijsko-tehnološke škole (prehrambeni tehničari članovi sekcije “Organskom hranom do zdravlja”) predstaviće svoje kulinarske sposobnosti, jela pripremljena od organskih sirovina.

Manifestacija se završava u petak, 4. oktobra gde će u 11 časova u Eurocinema bioskopu Otvorenog univerziteta Subotica biti prikazan austrijski ekološko-dokumetarni film „Delikatesi korpe za otpadke“, zabavan o detaljima putovanja kuvara kroz pet evropskih zemalja gde je jedina stvar na meniju ono što ostali smatraju otpadom. Ulaz je slobodan kao i na sve događaje, a dodatne informacije se mogu dobiti telefonom: 024 554 600/lokal 123 ili 063 73 75 361, e-mail: terras@openunsubotica.rs.

 

 

Povratak...