f Uvedeno vanredno stanje u Srbiji u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uvedeno vanredno stanje u Srbiji u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom

15.03.2020

U Srbiji je proglašeno vanredno stanje kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom. Objavljene su posebne mere koje prate uvođenje vanrednog stanja, među kojima su zatvaranje škola, obdaništa i fakulteta i ograničavanje kretanja starijih od 65 godina. Posle sednice zdravstvenog kriznog štaba najavljeno je zatvaranje svih šaltera javne uprave i lokalne samouprave.

Granice Srbije se zatvoraju za sve, sem za državljane Srbije, diplomate i strance koji imaju boravišnu dozvolu. Oni koji ulaze u Srbiju, moraće da budu u samoizolaciji 14 dana. Onima koji dolaze iz ugroženih područja - iz Italije, Švajcarske, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske Republike, Austrije, Slovenije i Grčke, određuje se izolacija u trajanju od 28 dana. Kazna je do tri godine zatvora za one koji prekrše odluku o izolaciji.

Ukupan broj obolelih u Srbiji je 55, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Virus se proširio na 148 država. Zaraženo je više od 169.000 ljudi. Do sada se oporavilo oko 77.000, a umrlo više od 6.500 ljudi.

Povratak...