f Svetski dan zdravlja u znaku podrške medicinarima – HVALA VAM! - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Svetski dan zdravlja u znaku podrške medicinarima – HVALA VAM!

07.04.2020

Pod pokroviteljstvom i na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, 7. aprila se i ove godine obeležava Svetski dan zdravlja. U vreme kada je na međunarodnom nivou 2020. godina proglašena godinom medicinskih sestara i babica i kada je odlučeno da u skladu sa tim bude određena i tema ovog, najvažnijeg datuma u Kalendaru zdravlja, nije se ni slutilo koliko će medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici biti u prvom planu, u ovom periodu.

Pojava i širenje do sada nepoznatog virusa i oboljenja koje izaziva, podsetila je sve svetske lidere i sve ljude širom sveta na kritičnu ulogu zdravstvenih radnika, bez kojih ne bi bilo odgovora na veliku pretnju po globalno zdravlje.

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici su širom sveta na prvoj liniji odbrane od COVID-19, tako što pružaju zdravstvenu zaštitu visokog kvaliteta, dostojanstven tretman i negu, ali i tako što daju savete i odgovore na pitanja, umiruju strahove i zabrinutost, deluju u svojoj lokalnoj zajednici kao pouzdan izvor informacija, ohrabrenja, dobrih rešenja za brojne životne probleme koje ovakva situacija nameće.

Svetska zdravstvena organizacija će u ovoj godini sa svojim partnerima doneti niz preporuka za jačanje zdravstvenih sistema, a pre svega za osnaživanje kapaciteta medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika, koje će donosioci odluka u zemljama širom sveta slediti i pretočiti u konkretne mere. Ovo će biti od vitalnog značaja, ako želimo da postignemo nacionalne i globalne ciljeve koji se odnose na univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom, zdravlje majke i deteta, infektivne i nezarazne bolesti, uključujući mentalno zdravlje, pripremljenost i adekvatan odgovor na hitna stanja i vanredne situacije, bezbednost pacijenata i obezbeđivanje integrisane zdravstvene zaštite, pri čemu su ljudi, korisnici usluga, u centru sistema.

Iskoristimo ovaj datum i da prikažemo trenutno stanje u sestrinstvu, ističući da prepoznajemo sve teškoće sa kojima se medicinske sestre svakodnevno suočavaju i da im uputimo podršku, poziv da budu jake i kažemo VELIKO HVALA, jer nam svojim zalaganjem omogućavaju da dobijemo zdravstvenu zaštitu koja nam je potrebna i sada, više nego ikada, pomažu da nastavimo da živimo u zdravijem i srećnijem svetu.

 Izvor: https://www.zdravlje.org.rs/index.php/lat/aktuelne-vesti/893-svetski-dan-zdravlja-2020

 

Povratak...