f Dan planete Zemlje digitalan i individualan na pedesetogodišnjicu 22. aprila - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dan planete Zemlje digitalan i individualan na pedesetogodišnjicu 22. aprila

21.04.2020

Sijaset umetničkih projekata, inicijativa u začetku i seminara nalazi se na karti sveta za Dan planete Zemlje. Pokret se 1990. godine iz SAD proširio na globalnu scenu, a ovog puta akcija ima naglasak na umrežavanje i lični doprinos.

Ako i nije bio spreman za pandemiju korona virusa, svet mora da se spremi za klimatsku krizu, poručuju organizatori dok teku poslednje pripreme za sutrašnji Dan planete Zemlje. Ovog puta, veterani borbe za zaštitu životne sredine, novije generacije aktivista i svi oni koji žele sigurnu budućnost okupiće se 22. aprila samo preko onlajn platformi. Takođe, oni će se koncentrisati na ono čime mogu da doprinesu kao pojedinci, u svom neposrednom okruženju. 

I širenje oboljenja COVID-19 i klimatske promene su katastrofalnih razmera, saopšteno je, uz predloge za obeležavanje pola veka od prvog Dana planete Zemlje. Društvena distanca ne sprečava nas da podviknemo, povezani bolje nego ikad uz pomoć digitalnih mreža, i uhvatimo se ukoštac sa globalnim zagrevanjem, navodi se u pozivu.

Ovogodišnji događaj zamišljen je u 24 celine, s po jednim apelom na svaki sat. Preko centralne veb stranice govoriće svetski poznati zaštitnici prirode.

Pola veka Dana planete Zemlje

“Uprkos zadivljujućem uspehu i decenijama napretka na planu životne sredine, našli smo se suočenima s još kobnijim, gotovo egzistencijalnim, nizom izazova za životnu sredinu. Od gubljenja biodiverziteta do zagađivanja plastikom, sve to je poziv na reakciju vlasti od najnižeg do najvišeg nivoa”, izjavio je Denis Hayes. On je inicirao obeležavanje prvog Dana planete Zemlje 1970. godine, a sada ima zvanje čelnika emeritusa odbora mreže.

U istorijatu se odaje počast Rachel Carson i njenom bestseleru iz 1962. na listi Njujork tajmsa, delu “Tiho proleće”. Gaylord Nelson, senator sa kraćim stažom od dva predstavnika iz Viskonsina, i član Kongresa SAD Pete McCloskey su zajedno s Hayesom odgovorni za prve skupove pre pola veka. Odabrali su 22. april da bi uhvatili studente između prolećnog raspusta i poslednjeg ispitnog roka i pripremili okupljanja po kampusima.

Na kraju je zapravo 20 miliona Amerikanaca ili deset odsto stanovništva izašlo na ulice i poguralo zakone o čistoći vode i vazduha i ugroženim vrstama. Pokret se 1990. preselio na svetsku razinu i tada je učestvovalo 200 miliona ljudi u 141 zemlji, po podacima kojim raspolaže organizacija.

UN je izabrao Dan planete Zemlje za sklapanje Pariskog sporazuma o klimi 2016. godine. Zemlje potpisnice ove godine treba da izađu s ambicioznijim planovima za ublažavanje globalnog zagrevanja i njegovih posledica.

“Napredak je sad sporiji, uticaj klimatskih promena raste, a naši protivnici su našli ozbiljnije izvore finansiranja”, izjavila je predsednica Mreže Dana planete Zemlje Kathleen Rogers.

Kompletan tekst: https://balkangreenenergynews.com/rs/dan-planete-zemlje-digitalan-i-individualan-na-50-godisnjicu-22-aprila/

Povratak...