f Ovogodišnji Eco Dox u znaku rediteljki - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ovogodišnji Eco Dox u znaku rediteljki

10.09.2020

U okviru 27. Festivala evropskog filma Palić 2020, koji se ove godine održava od 12. do 18. septembra u Subotici i na Paliću, po 13. put „Eco Dox”, program ekoloških dokumentarnih filmova organizuju Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica i Udruženje TERRA’S. Igor Toholj, selektor programa „Eco Dox”, odabrao je osam ostvarenja koja će biti na repertoaru u Art Bioskopu “Aleksandar Lifka”, od 13. do 18. septembra svakog dana u 16 časova.

Ove godine izdvajaju se tri rediteljke. Film „A sad se spušta veče”, Maje Novaković, prikazuje gorko-slatki život dve starice koje žive izolovano u brdima istočne Bosne, a priroda je entitet sa kojim one pričaju, kojeg slušaju i poštuju. Češka autorka, Greta Stocklassa, režirala je film „Kiruna, potpuno novi svet”, koji predstavlja portret istovremeno i utopijskog i distopijskog grada, ali i beskopromisnu refleksiju današnjeg društva. Ostvarenje „Kad je paradajz upoznao Vagnera” grčke rediteljke, Marianne Economou, je priča o dvojici nesvakidašnjih Grka koji prkose industrijskoj poljoprivredi uzgajanjem organskog paradajza uz zvuke Vagnerove muzike. Na programu će biti i filmovi „Tritonov vrt”, Dragana Stojmenovića, „66 metara – podizanje nivoa mora” nemačkog reditelja Alexandera Lahla, „Vukovi na granicama” češkog reditelja Martina Pava, nemačko-austrijska produkcija „Sem lepote” reditelja, Erwina Wagenhofera, i „Sada” koji je režirao nemački autor, Jim Rakete.

Festival će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost publike i gostiju. Maske su obavezne, a biće obezbeđena dezinfekciona sredstva za ruke.

Povratak...