f Subotica gubi vlažna područja-važno je njihovo očuvanje - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Subotica gubi vlažna područja-važno je njihovo očuvanje

02.02.2021

Nestanak podzemnih voda na potezu između Tise i Dunava, na kom se nalazi i Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“, velik je problem jer su vlažna staništa jednako važna kao i reke i mora, poručili su stručnjaci povodom 2. februara – Svetskog dana vlažnih područja.

Nivo podzemnih voda je u poslednjoj deceniji opao za 4,5 do 5 metara , zbog čega je Subotica izgubila brojna vlažna staništa – na mestu nekadašnjih kanala i močvara sada su livade. Jedan o glavnih faktora u isušivanju jeste ljudski, a pokazalo se da najveći problem predstavlja uz odvođenje vode i zalivanje voćnjaka.

U očuvanju Specijalnog rezervata prirode „Ludaško jezero“ koje je zaštićeno područje još od sedamdesetih godina prošlog veka, nadležno javno preduzeće aktivno sarađuje sa lokalnim stanovništvom. Striktno je propisano ponašanje oko jezera – poput toga kada sme da se uđe čamcem, kada i kako da se kosi trska, a kako ističu iz preduzeća „Palić-Ludaš“ , meštani uglavnom poštuju ove mere.

Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ učestvovalo je na tri međunarodna projekta upravo kako bi se zaštitila subotička vlažna područja. Tako su nastale i edukativne staza na obali Ludaškog jezera, renoviran je Vizitorski centar, a radi se i monitoring životinjskih i biljnih vrsta.

Svetski dan vlažnih područja obeležava se na dan kada je 1971. godine usvojena Konvencija o vlažnim područjima u iranskom gradu Ramsaru. Ludaško jezero već je 1977. godine postalo Ramsarski lokalitet, među prvima u tadašnjoj Jugoslaviji. Danas ovo jezero broji čak 235 vrsta ptica.

Izvor: http://www.tvsubotica.com/index.php?c=vest&vestid=10395&slider=off&lg=sr

Povratak...