f Poseta Regionalnoj deponiji na Bikovu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Poseta Regionalnoj deponiji na Bikovu

15.09.2021

Udruženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotice, a u okviru projekta „Smanjimo količinu otpada i čuvajmo Suboticu, zajedno!” organizovali su 15. septembra 2021. godine posetu Regionalnoj deponiji na Bikovu. To je ujedno bila i poslednja aktivnost u okviru ovog projekta.

Organizovanim prevozom svi zainteresovani građani, članovi udruženja građana, privrednici, predstvnici javnih preduzeća i ustanova imali su priliku da se prijave i posete deponiju. Ova aktivnost ispraćena je medijski, ali je prvobitni cilj bio da se svi zainteresovani upoznaju sa radom i postave pitanja direktoru deponije dr Gligoru Gelertu i tehničkom direktoru. Zaposleni na Regionalnoj deponiji sproveli su prijavljenu grupu kroz celo postrojenje i pojasnili do detalja svaki korak procesa selekcije otpada, od trenutka pristizanja, pa sve do poslednjeg procesa reciklažnog puta određene vrste otpada. Pokazali su sve prostorije i mašine koje deponija poseduje i izneli detalje svakodnevnih aktivnosti koje zaposleni obavljaju. Posebnu pažnju posvetili su reciklaži PET ambalaže i komunalnom otpadu.

Posetioci su imali priliku da vide i drvorede energetske vrste vrbe (sp. Salix viminalis), ali i saznaju neke zanimljive činjenice o ovoj izuzetno korisnoj vrsti. Dr Gligor Gelert, director Regionalne deponije, je objasnio zašto su se opredelili da zasade baš ovu vrstu, uz vrlo stručno objašnjenje da je to drvenasto-žbunasta biljka sa izuzetno brzim dnevnim rastom, do 3 cm i životnim vekom od 25-30 godina, kao i da se jednom posađena vrba svake godine seče tokom životnog veka. Počev od druge, odnosno treće godine, mogu se dobiti godišnji prinosi od najmanje 30-40 t biomase, kao energetskog izvora u obliku krupnih opiljaka, briketa ili peleta. Napomenuto je da se redovno prati napredak i rade laboratorijska istraživanja.

Nakon kratkog predavanja, posetioci su obišli postrojenje za kompostiranje i svaki korak ovog procesa je objašnjen do najsitnijeg detalja. U prijatnoj atmosferi, vodila se međusobna komunikacija, a većina posetilaca je imala najmanje po jedno pitanje na koje su odmah dobili opsežan odgovor i detaljno pojašnjenje svih nedoumica. Najčešće postavljano pitanje je o probnom radu, koliko će trajati i šta je glavni problem. Tako je objašnjeno da imaju još neke tehničke probleme i nedostatak radne snage, ali da sve to planiraju u što kraćem roku da srede. I direktor je dodao da je i drugim državama trebalo nekoliko godina da ceo sistem profunkcioniše i stabilizuje se. Takođe je naveo da je i dalje ekološka svest naših građana na izuzetno niskom nivou i da mu je izuzetno drago da se civilni sektor sve više interesuje za ovu temu, te je sa zadovoljstvom predložio više ovakvih poseta.

Cilj posete bio je upoznavanje sa radom deponije, načinom selekcije otpada i svim informacijama značajnim za javnost u vezi sa ovim postrojenjem. Takođe, vrlo je bitno da smo naišli na razumevanje i želju da svi zajedno učestvujemo u građenju bolje i zdravije budućnosti.

Prodiskutovano je sa rukovodiocem radne jedinice “Planiranje i razvoj”, JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica, Nikolom Jovičićem o mogućim opcijama poboljšanja međusobne saradnje ova dva preduzeća. Takođe su i drugi posetioci dali svoje predloge i viđenje problema selekcije otpada.

Nakon obilaska koji je trajao više od 2 časa, poseta je okončana. Ovim je ujedno završena i poslednja aktivnost projekta „Smanjimo količinu otpada i čuvajmo Suboticu, zajedno!”. Udruženje TERRA’S i dalje svojim zalaganjem teži da doprinese zaštiti i poboljšanju životne sredine kao i da građani budu uključeni u sve aktivnosti.

Povratak...