f Саопштење поводом загађења ваздуха у Србији - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Саопштење поводом загађења ваздуха у Србији

28.12.2022

Саопштење Министарства заштите животне средине поводом загађења ваздуха у Србији од 28.12.2022. године: Током претходног дана забележено је прекорачење граничне дневне вредности емисије PM10 суспендованих честица у Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Пазару и Пироту.

Прекорачења граничних вредности концентрација сумпордиоксида, азотдиоксида, угљенмоноксида и циљне вредности приземног озона нису евидентирана ни на једном мерном месту у Републици Србији, осим за азотдиоксид на мерном месту Ужице, где је прекорачена сатна гранична вредност у 14 часова.

Имајући у виду да индивидуална ложишта и топлане топлотне снаге мање од 50 MW на годишњем нивоу доприносе укупној емисији PM10 суспендованих честица у уделу од 65%, а PM2.5 суспендованих честица у уделу од 80 %, апелујемо на грађане да бирањем еколошки прихватљивијих енергената допринесу додатном побољшању квалитета ваздуха.

При решавању проблема и постизању задатих циљева сви морамо дати свој допринос и зато је прави тренутак да мењањем својих навика омогућимо да нам животна средина буде чиста и здрав.

Извор: https://www.ekologija.gov.rs/saopstenja/vesti/saopstenje-povodom-zagadjenja-vazduha-u-srbiji

Povratak...