f Изградња канализационе мреже у Нишу - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Изградња канализационе мреже у Нишу

10.02.2023

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је 10.2.2023. године у Нишу радове на изградњи канализационе мреже и најавила почетак изградње централног постројења за прераду отпадних вода. "Реч је о једном од најзначајнијих пројеката и једној од највећих инвестиција у области заштите животне средине у Србији, последњих деценија", рекла је министарка Вујовић. Подсетила је да је укупна вредност пројекта 87 милиона евра.

"Значајан део ових средстава обезбеђен је кроз претприступна средства Европске уније, ИПА средства, док је други део средстава из буџета Министарства заштите животне средине, и ову прилику користим да се захвалим нашим  партнерима из ЕУ. Овај пројекат обухвата изградњу 46,6 км канализационе мреже, која укључује изградњу и шест колектора који ће допремати отпадну воду до постројења за прераду отпадних вода. До сада је већ урађено око пет километара канализационе мреже, а изградња постројења почеће на пролеће", рекла је министарка Вујовић, подсетивши да ће капацитет овог постројења бити 286.000 еквивалент становника.

Министарка Вујовић је истакла да је изградња недостајуће инфраструктуре, реализацијом оваквих пројеката, потребна у целој Србији, а решавање питања отпадних вода свакако је један од приоритета и Владе Републике Србије и Министарства заштите животне средине. По њеним речима Влада Републике Србије је екологију и заштиту животне средине означила као један од кључних приоритета, због чега је покренут замајац зелених инвестиција и подстакнута реализација еколошких пројеката у готово свакој локалној самоуправи у Србији. 

"Министарство ЗЖС ће се и даље трудити да допринесе бољим условима за живот и вишим стандардима у ресорном домену, зарад будућих генерација. Ова власт, на челу са председником Србије Александром Вучићем, води рачуна о сваком крају Републике Србије и сваком грађанину. Настављамо даље са изградњом модерних регионалних рециклажних центара, али и постројења за прераду отпадних вода и изградњом канализационе мреже у општинама које је немају. Наш циљ је да покривеност канализационом мрежом у општинама Србије буде у складу са стандардима Европске уније", закључила је министарка Вујовић. Радове су са министарком обишли помоћник министра Душан Чаркић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Извор: https://www.ekologija.gov.rs/saopstenja/vesti/ministarka-vujovic-izgradnja-kanalizacione-mreze-u-nisu-jedna-od-najvecih-investicija-u-oblasti-zastite-zivotne-sredine

Povratak...