f Нови гасни котлови за бољи квалитет ваздуха у Александровцу - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Нови гасни котлови за бољи квалитет ваздуха у Александровцу

14.02.2023

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је у уторак, 14. фебруара 2023. године Дом здравља „Др Добривоје Гер Поповић“ у Александровцу, где је стари котао на лож уље замењен са три нова гасна котла са пратећом опремом.

Нови котлови загревају 5.600 квадратних метара Дома здравља, где спадају централна зграда са општом праксом, лабораторија, дечији диспанзер, гинекологија, стационар, радиологија и ковид амбуланта. Реализацијом овог пројекта дат је допринос чистијем ваздуху и бољем квалитету живота грађана ове општине.

„Резултат наших заједничких напора сада је и бољи квалитет вазудуха, али нисмо завршили све. Највећи део загађења  ваздуха у насељима резултат је старих котлова и ложишта. Зато смо и прошле  недеље расписали конкурс за даљу замену котлова и индивидуалних ложишта. У циљу побољшања квалитета ваздуха, Министарство ЗЖС је определило 220 милиона динара за суфинансирање замене котлова и 170 милиона динара за суфинансирање замене индивидуалних ложишта, али и додатних 100 милиона за пошумљавање “, рекла је Вујовић.

Министарка је изразила наду да ће и друге општине следити пример Александровца „Искористила бих прилику и да позовем житеље Александровца да заједно градимо здравију животну средину и чистији ваздух у нашој Србији“, додала је она. Подсетивши и на додатне активности, попут пошумљавања, које се спроводе у циљу смањења аерозагађења, министарка Вујовић је истакла да је Влада Републике Србије поставила здравију, чистију и зеленију Србију као један од приоритета.

Извор: https://www.ekologija.gov.rs/saopstenja/vesti/ministarka-vujovic-u-aleksandrovcu-novi-gasni-kotlovi-za-bolji-kvalitet-vazduha

Povratak...