f Treba rešiti problem otpada u Subotičkim šumama - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Treba rešiti problem otpada u Subotičkim šumama

14.02.2023

Samo zajedničkim snagama može se rešiti problem velike količine otpada u subotičkim šumama koji je posledica migrantskog pritiska na naš grad, zaključak je sastanka koji je organizovao načelnik Severnobačkog okruga, Bojan Šoralov sa predstavnicima državnih institucija i civilnog sektora. Kako je poručeno, situacija sa migrantima je mnogo bolja nego letos i njihov broj se drži pod kontrolom.

Iako je migranata u Subotici i deset puta manje nego pre sedam i osam meseci, u subotičkim šumama kao posledica ostala je veća količina otpada. Upravo kako bi se sagledala ekološka situacija i pronašlo rešenje, načelnik okruga inicirao je sastanak 14.2.2023. godine na kojem je dogovoreno da se uključe svi akteri iz državnog i civilnog sektora kao jedna radna grupa.

Šoralov je istakao da je situacija pod kontolom, ali uz oprez svih bezbednosnih službi, kao i da jedan od glavnih pokazatelja da je migranata višestruko manje i broj slobodnih kreveta u Prihvatnom centru. Naredne akcije biće takođe zajedničke uz učešće svih koji su uključeni u rešavanje migrantske krize, poručio je načelnik.

Izvor: https://vojvodjanski.com/tvsubotica/drustvo/2023/02/14/soralov-situacija-pod-kontrolom-potrebno-resiti-problem-otpada-u-sumi

Sastanku je prisustvovala i Snježana Mitrović, rukovodilac Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica, koja se osvrnula na niz bezuspešnih akcija čišćenja otpada u Subotičkim šumama u protekle skoro dve decenije. To je ogroman problem koji se usložnjen sa migrantskom krizom. Predlagano je i ranije da se izradi poseban petogodišnji ili desetogodišnji Plan aktivnosti sa JKP „Čistoćom i zelenilom“ i JP „Palić-Ludošem“ kao koordinatorima, po kojem će se uređivati šume. Međutim, najvažnije je da se istovremeno iznađu metodi za sprečavanje nelegalnog odlaganja otpada kako od strane Subotičana, tako i od migranata. Stoga je neophodna sveobuhvatna kontinuirana akcija koja se ne može preduzeti bez pripadnika MUP-a.

Povratak...