f Модернизована топлана у Крагујевцу допринела бољем квалитету ваздуха - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Модернизована топлана у Крагујевцу допринела бољем квалитету ваздуха

01.03.2023

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је 1.3.2023. године Градску топлану у Крагујевцу са високим представницима Европске банке за обнову и развој, уз чију помоћ је и у кратком року модернизована Градска топлана.

IV KG 2  „Драго ми је што сам данас заједно са представницима ЕБРД обишла Градску топлану у Крагујевцу и посебно што су и они задовољни урађеним. У рекордно кратком року топлана је модернизована, замењени су котлови на угаљ који су деценијама загађивали ваздух у Крагујевцу. У октобру 2021. године на овом месту обећали смо да ће Крагујевчани наредну грејну сезону дочекати са котловима на гас и у октобру 2022. године тако је и било“, рекла је Вујовић додајући да је најновија опрема изабрана у складу са ЕУ стандардима.

Крагујевчани данас имају и боље грејање и бољи квалитет ваздуха. „Овим пројектом постигли смо смањење угљен-диоксида за 70 одсто, смањење азот-диоксида који је сада на нивоу дупло испод граничне вредности, док су ПМ суспендоване честице у потпуности елиминисане“, истакла је Ирена Вујовић.

Министарка је подсетила да је вредност пројекта 18 милиона евра и да је у оквиру њега изграђена котларница са пет котлова реномираних немачких произвођача са ниским нивоом емисије штетних гасова.

Почетак друге фазе радова, која подразумева санацију пепелишта, најављен је за ову годину. Планирано је да се пепео искористи за изградњу локалних путева и то ће бити први пример коришћења пепела у складу са принципима циркуларне економије код нас.

Извор: https://www.ekologija.gov.rs/saopstenja/vesti/modernizovana-toplana-u-kragujevcu-doprinela-i-boljem-grejanju-i-boljem-kvalitetu-vazduha

Povratak...