f Prerada uljnih škriljaca energetski potencijal Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prerada uljnih škriljaca energetski potencijal Srbije

11.01.2012

Eksploatacija uljnih škriljaca u Aleksinačkom rudarskom basenu mogla bi da počne za šest do sedam godina. Procenjeno je da bi se godišnje moglo preraditi pet miliona tona uljnih škriljaca, od čega bismo proizveli između 500 i 600 hiljada tona nafte, rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, tokom obilaska bušotine na kojoj se istražuju uljni škriljci u mestu Subotinac u Aleksincu.  

- Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici doneti odluku o raspisivanju tendera za izbor konsultanta za pripremu tenderske dokumentacije za raspisivanje izbora strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca u Aleksinačkom rudarskom basenu. U Srbiji se nalazi jedno od najvećih istraženih nalazišta uljnih škriljaca u Evropi sa oko dve milijarde tona i njihovom eksploatacijom mogli bismo da zadovoljimo 10 do 15 odsto potreba zemlje za naftom. To je ogroman energetski potencijal - naveo je ministar Dulić.

Prema njegovim rečima, projekat eksploatacije uljnih škriljaca doneo bi dobrobiti i opštini Aleksinac. Pored otvaranja dve hiljade novih radnih mesta, angažovanja lokalnog državnog preduzeća u okviru strateškog partnerstva, omogućio bi i proizvodnju do 100 megavata električne energije i grejanje za Aleksinac.    

- Namera nam je da država Srbija dođe do najboljeg ugovora o partnerstvu, a jedan od najvažnijih uslova će biti da se koristi najbolja tehnologija u svetu, sa minimalnim uticajima na životnu sredinu. Zaštita životne sredine je aspekt na kome ćemo posebno insistirati. Uljni škriljci će se u početnim godinama vaditi na površinskim kopovima, ali najvećim delom u podzemnim kopovima. Takva tehnologija nema emisije štetnih supstanci iznad dozvoljenih granica, niti se koriste štetne hemikalije. Važno je istaći da će biti urađena procena uticaja na životnu sredinu - objasnio je ministar Dulić.

On je objasnio da je uljni škriljac kamen nalik uglju, koji u sebi sadrži 10 odsto organske materije iz koje se dobija nafta. Takođe, ministar Dulić se sastato sa predsednikom opštine Aleksinac Ivanom Dimićem i prisustvovao prezentaciji potencijala uljnih škriljaca.

- Otkrivena su 23 basena uljnih škriljaca u Srbiji, pored Aleksinca gde se nalazi najveće nalazište, ima ih i na području Vranja, Valjeva, Kruševca, Babušnice, Niša. Samo na području Aleksinca je detaljno istraženo nalazište i prostire se na tri lokaliteta i 20 kvadratnih kilometara. Nafta iz uljnih škriljaca se proizvodi u Brazilu, Kini i Estoniji - ukazao je profesor Ruradsko-geološkog fakulteta u Beogradu Vojin Čokorilo.

Izvor:http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Prerada-uljnih-skriljaca-energetski-potencijal-Srbije-1566-c86-content.htm

Povratak...