f Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti od marta - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti od marta

14.02.2012

Uredba o racionalnoj upotrebi energije na osnovu koje će se iz Fonda za zaštitu životne sredine finansirati Program projekata energetske efikasnosti, ušla je u Vladinu proceduru, rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić obilazeći Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka" u Subotici.

- Program se sastoji iz dva dela. Jedan se odnosi na finansiranje energetske efikasnosti u državnim objektima, dok je drugi namenjen za građane. Za prvi deo je ove godine predviđeno milijardu dinara bespovratnih sredstava, koje ćemo 1. marta dodeljivati jedinicama lokalne samouprave i budžetskim korisnicima, kako bi na svojim zgradama promenili stolariju, popravili krovove, ugradili kotlove na biomasu, finansirali postavljanje toplotnih pumpi i korišćenje obnovljivih izvora energije - naveo je ministar Dulić. 

Drugi deo programa vredan 300 miliona dinara, prema njegovim rečima, biće namenjen za sufinansiranje kredita građana namenjenih za podizanje energetske efikasnosti porodičnih kuća ili stanova. Zahvaljujući tim sredstvima građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit za adaptaciju kuće u kojoj žive u cilju uštede energije i smanjenja troškova života. Realizacija ovog dela programa takođe počinje u martu kada će biti raspisan javni poziv bankama da se uključe u ovaj posao.

- Vraćanjem kredita banci građani mogu da naprave uštedu u visini rate kredita, jer je mesečna rata zapravo jednaka uštedi koja se postiže ulaganjem u objekat. Početkom marta će biti upućen poziv bankama koje žele da učestvuju u projektu. Zahvaljujući ovom Programu očekujemo da će sledeće godine, kada efekti budu vidljivi, biti ostvarene uštede od nekoliko miliona kilovata električne energije, ali i ostalih energenta - ukazao je ministar Dulić.

Kako je objasnio, Program energetske efikasnosti je ujedno i segment Programa pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize, a kroz njega će biti uposleno između 10 i 20 hiljada građevinskih i radnika iz drugih struka.  Pored direktnog efekta u vidu uštede energije u narednim godinama, očekuje i pozitivan efekat u domenu angažovanja većeg broja domaćih malih i srednjih preduzeća.

- Štednja energije je vrhunski interes ovog trenutka, jer je Srbija na žalost  na samom začelju u pogledu energetske efikasnosti. U Srbiji se koristi 40 odsto više energije po glavi stanovnika ili po jednom objektu od evropskog proseka. To je ozbiljan problem i posledica zanemarivanja činjenice da energenti postaju sve skuplji i da je potrebno dugoročno investiranje u uštedu energenata, pre svega u sistemima koji su najveći potrošači - naveo je ministar Dulić.

U Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka" Fond za zaštitu životne sredine je sufinansirao postavljanje 80 solarnih kolektora, a ranije je promenjena i kompletna stolarija.

- Podneli smo Fondu zahtev za korišćenje geotermalne energije i očekujemo da projekat prođe proceduru za mesec dana. Na taj način bismo kroz sopstveni izvor energije godišnje uštedeli od četiri do pet miliona dinara - ukazala je direktorka Doma „Kolevka" Mirjana Čabrić.

Ministar Dulić je prisustvovao i Svečanoj akademiji povodom 120 godina od osnivanja Osnovne škole „Matko Vuković".

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Program-finansiranja-projekata-unapredjenja-energetske-efikasnosti-od-marta-1604-c85-content.htm

Povratak...