Nastavak međunarodne škole organske poljoprivrede
19.03.2012
Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet u Subotici organizuju obuku na temu organske poljoprivrede za predstavnike Jablaničko-Pčinjskog okruga. Seminari se održavaju na Otvorenom univerzitetu u periodu od 19. - 23. marta. Planirana su četiri modula, a pored domaćih stručnjaka očekuje se i prisustvo predavača iz Mađarske.
Obuka predstavnika prerađivača iz Jablaničko-Pčinjskog okruga
MEĐUNARODNA ŠKOLA ORGANSKE POLJOPRIVREDE
19.03. modul I
Standardi u organskoj proizvodnji i specifični zahtevi u proizvodnji i kontroli sertifikaciji
9,00 Pozdravna reč
9,10 – 9,30 – Uvod u organsku poljoprivredu, Nenad Novaković
9,30 – 10,30 – Zakon o organskoj proizvodnji Republike Srbije i prateći akti u odnosu na inostrane standarde u organskoj proizvodnji, Mr. Nadežda Pešić Mlinko, TERRA'S
10,30– 11,00 – Kafe pauza
11,00 – 12,00 – Kontrola i sertifikacija, Mr. Nadežda Pešić Mlinko, TERRA'S
12,00 – 12,45 – Standardi u organskoj proizvodnji, EC Reg. 834/2007 (I deo), dr Roszik Peter, Biokontroll Hungaria, Mađarska
12,45 – 14,15 – Ručak
14,15 - 15,00 - Standardi u organskoj proizvodnji, EC Reg. 834/2007 (II deo), dr Roszik Peter, Biokontroll Hungaria, Mađarska
15,00 – 15,15 – Kafe pauza
15,15 - 16,00 - Standardi u organskoj proizvodnji, EC Reg. 834/2007 (III deo), dr Roszik Peter, Biokontroll Hungaria, Mađarska
16,00 – 16,30 – Diskusija
20.03. modul II
Ekološki aspekti organske proizvodnje
9,00 – 10,30 – Ekološki aspekti organske proizvodnje prema EC Reg. 834/2007, Banfi Brigitta, Biokontroll Hungaria, Mađarska
10,30 – 11,00 - Kafe pauza
11,00 – 11,45 – Ekološki aspekti organske proizvodnje prema EC Reg. 834/2007, Banfi Brigitta, Biokontroll Hungaria, Mađarska
11,45 – 12,45 – Organska poljoprivreda i životna sredina, Nenad Novaković, TERRA'S
12,45 – 14,15 – Ručak
14,15 - 15,00 - Organska poljoprivreda i životna sredina, Nenad Novaković, TERRA'S
15,00 – 15,15 – Kafe pauza
15,15 - 16,00 – Radionica, Nenad Novaković, TERRA'S
21.03. modul III
Planiranje i marketinške aktivnosti u organskoj proizvodnji
Povećanje profitabilnosti u organskoj proizvodnji
9,00 – 10,15 – Marketing organskih proizvoda – nacionalna stratgeija razvoja tržišta organskih proizvoda, karakteristike domaćeg tržištaorganskih proizvoda, stavovi domaćih potrošača (I, II deo) – Prof.dr. Tomislav Sudarević, ekonomski fakultet Subotica
10,15 – 10,45 – Kafe pauza
10,45 – 11,30 – Marketing organskih proizvoda – marketing mix organskih proizvoda (IIIdeo) – Prof.dr. Tomislav Sudarević, ekonomski fakultet Subotica
11,30 – 11,45 - Diskusija
11,45 – 12,45 – Ekonomska analiza organske proizvodnje, prof. dr Zorica Sredojević , poljoprivredni fakultet Beograd
12,45 – 14,15 – Ručak
14,15 - 15,15 - Osnove izrade biznis plana - značaj i svrha u organskoj proizvodnji, prof. dr Zorica Sredojević, poljoprivredni fakultet Beograd
15,15 – 16,00 – Diskusija
22.03. modul III
Wild collection
Planiranje i marketinške aktivnosti u organskoj proizvodnji
9,00 – 10,30 – Wild collection, Nenad Novaković
10,30 – 11,00 – Kafe pauza
11,00 – 12,00 – Radionica, Nenad Novaković
12,00 – 12,45 – Marketing organskih proizvoda – iskustva u razvoju tržišta organskih proizvoda (I deo) – Ferenc Fruhwald, nezavisni ekspert i urednik časopisa Bioholmi Ökomagazin , Mađarska
12,45 – 14,15 – Ručak
14,15 – 15,00 – Marketing organskih proizvoda - EU I globalno tržište organskih proizvoda (II deo)– Ferenc Fruhwald, nezavisni ekspert i urednik časopisa Bioholmi Ökomagazin , Mađarska
15,00 – 15,15 – Kafe pauza
15,15 - 16,00 - Marketing organskih proizvoda – trendovi na tržištu organskih proizvoda (III deo) – Ferenc Fruhwald, nezavisni ekspert i urednik časopisa Bioholmi Ökomagazin , Mađarska
16,00 – 16,30 – Diskusija
23.03. modul IV – Praktični deo nastave
9,30 – 11,3o - Poseta Bio farmi “Mamužić”, Mirjana Jovanović
12,00 – 13,00 - Bio ručak
13,30 – 15,00 - Poseta prerađivačkoj jedinici Suncokret, Hajdukovo, Nadežda Pešić Mlinko