f U Tavankutu se gradi ulica i ozelenjava školsko dvorište - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Tavankutu se gradi ulica i ozelenjava školsko dvorište

19.03.2012

Radove na izgradnji ulice Mije Mandića u Tavankutu, danas su obišli gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, pokrajinski poslanik Danijel Kovačić i direktor Direkcije za izgradnju grada Josip Kovač Striko. U okviru realizacije ekološkog projekta „Rekultivacija devastiranih i ozelenjavanje nekultivisanih površina u Subotici“, za koji su Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Direkcija za izgradnju grada obezbedili 70 miliona dinara, u Osnovnoj školi „Matija Gubec” počelo je ozelenjavanje zapuštenog dela školskog dvorišta i njegovo pretvaranje u park namenjen deci ove škole i stanovnicima naselja.

Dužina Ulice Mije Mandića je 330 metara, vrednost investicije oko četiri miliona dinara, a izvođač radova je kompanija „Voj-put”, rekao je Josip Kovač Striko. Uz isticanje da se ulica radi iz programa budžeta grada, on je najavio da će radovi, s obzirom na to da su završene neophodne pripreme i da se očekuje da će uskoro početi i nanošenje asfalta, biti okončani za nedelju dana.

Predsednica Saveta MZ „Tavankut” Nataša Stipić rekla je da će stanovnici ulice Mije Mandića biti jako zadovoljni kad se radovi završe, i dodala da će se uskoro asfaltirati i nekoliko ulica u centru naselja.

- Ovo je više nego značajno za stanovnike ovog dela naselja, jer je ulica na jednom delu ulegnuta tako da je posle obilnijih padavina neprohodna. Ostalo je da se uradi još nekoliko ulica u centru Tavankuta i onda ćemo imati potpuno asfaltirano naselje, kazala je Nataša Stipić.

Gradonačelnik Vučinić je podvukao kako je svaka ovakva investicija veoma važna, da je još jedan dokaz da lokalna samouprava podjednako vodi računa i o gradskim, i o prigradskim mesnim zajednicama i da se rešavaju oni problemi koje mesne zajednice postavljaju kao prioritete za njihova naselja.

- Iz godine u godinu pokušavamo da podignemo stepen ulica koje ćemo da asfaltiramo i rekonstruišemo i u tom poslu, naravno, ne zaostaju ni prigradska naselja. Poseban problem je to što smo desetinama godina unazad imali i jednu gradnju koja se odvijala bez uplate doprinosa iz kojih se, zapravo, ovakve stvari finansiraju. Imamo i problem da proces legalizacije još uvek nije dao nikakav finansijski efekat, tako da sve što radimo radimo uz pomoć Fonda za kapitalna ulaganja i iz sopstvenih sredstava. Mislim da je trend koji smo uspostavili od 2010. nešto što obećava da ćemo u narednih tri-četiri godine imati zaista visok stepen asfaltiranih ulica i u gradu, i prigradskim naseljima, naglasio je Vučinić.

Rukovodilac Radne jedinice „Zelenilo” u JKP „Čistoća i zelenilo”, Elizabeta Tumbas kazala je da je Tavankut jedna od devet prigradskih mesnih zajednica koje su obuhvaćene projektom „Rekultivacija devastiranih i ozelenjavanje nekultivisanih površina u Subotici“. Prema njenim rečima, lokacija u OŠ „Matija Gubec”, površine oko 2.500 kvadratnih metara preurediće se u mali park, koji će biti ograđen živom ogradom i opremljen urbanom opremom, klupama i korpama za otpadke. Trenutno se, rekla je, sade sve stablašice, a posao bi trebalo da se okonča do kraja aprila.

Direktorka OŠ „Matija Gubec” Stanislava Stantić Prćić izrazila je zadovoljstvo što je i ova škola posle duže vremena dobila mogućnost da ulepša svoju okolinu. Ona je kazala da će veliko školsko dvorište i budući parkić predstavljati pravo bogatstvo za 380 učenika škole „Matija Gubec“ koja ima tri objekta – centralni, u Tavankutu, i terenske škole u Gornjem Tavankutu i Ljutovu.

 

Izvor:  http://www.subotica.rs/sr/5525/u-tavankutu-se-gradi-ulica-i-ozelenjava-skolsko-dvoriste

Povratak...