f Ozelenjavanje neuređenih površina u Željezničkom naselju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ozelenjavanje neuređenih površina u Željezničkom naselju

20.03.2012

U okviru realizacije ekološkog projekta „Rekultivacija devastiranih i ozelenjavanje nekultivisanih površina u Subotici“, član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti mr Suzana Dulić i rukovodilac Radne jedinice „Zelenilo” u JKP „Čistoća i zelenilo” Elizabeta Tumbas obišli su danas radove na ozelenjavanju neuređenih površina na putu Jovana Mikića, na lokaciji poznatijoj kao „Libalegelo”, u Mesnoj zajednici „Željezničko naselje”.

Odabrana neuređena lokacija u Željezničkom naselju ove godine je ozbiljnije ozelenjena zahvaljujući projektu koji se odnosi na obnavljanje uništenih i ozelenjavanje neuređenih površina u gradu, rekla je Suzana Dulić.

- Ovim ekološkim projektom obuhvaćene su 32 lokacije, od kojih su 23 u gradu, a devet u prigradskim mesnim zajednicama. Podizanje novih parkovskih površina je u skladu sa strategijom koju ovaj grad ima, a to je da Subotica bude ’zeleni grad’. Nadam se da će efekti i rezultati ovog projekta značajno doprineti ostvarenju tog našeg cilja, naglasila je Suzana Dulić.

I na neuređenoj površini „Libalegelo”, pored puta Jovana Mikića, urađena je planska sadnja oko 100 sadnica stablašica (platana i borova) i formiran drvored, poštujući da će jednog dana tu izgraditi pešačka i biciklistička staza, kazala je Elizabeta Tumbas.

- Ostale slobodne površine uredili smo isto tako, uzimajući u obzir da će se u budućnosti napraviti tzv. komunikacijske male staze za roleraše i one koji se bave džogingom. Podigli smo i oko 800 metara žive ograde, odnosno usadili oko 1.000 komada šiblja uz živu ogradu oko same lokacije, istakla je Elizabeta Tumbas.

Projektom je predviđeno da se do kraja aprila ukupno zasadi oko 1.050 stabala četinara i lišćara i oko 32.000 komada ukrasnog šiblja, na prostoru od oko 41.000 kvadratnih metara (27.400 kvadratnih metara u gradskim, a 13.600 kvadratnih metara u prigradskim mesnim zajednicama).

 

Izvor:  http://www.subotica.rs/sr/5527/ozelenjavanje-neuredjenih-povrsina-u-zeljeznickom-naselju

Povratak...