f Počela sezona alergija - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Počela sezona alergija

22.03.2012

Počela je sezona alergijskih bolesti koje se najčešće javljaju zbog visoke koncetracije polena u vazduhu, odnosno cvetanja drveća i trava. Alergijska bolest se naziva i "epidemija 21 veka" i najčešća je nezarazna bolest savremenog čoveka. Epidemiološkim istraživanjem je utvrđeno da oko 30 odsto ukupne svetske populacije ima neku od alergijskih bolesti, a najčešća je alergijska kijavica od koje boluje 10 do 15 odsto ljudske populacije.

Seme biljke klija u martu i aprilu, a krajem maja i početkom juna biljka je već bogato razgranata i razvijena. Jedna biljka raspršuje oko 8 miliona polenovih zrna i produkuje 3000 semenki. Trenutno se u vazduhu nalazi najviše polenovih zrna Topole i Čempresa.

Jedna od alergijskih reakcija koja se javlja u ovo doba godine jeste i alergijski konjuktivitis. To je zapaljenska reakcija oka na neki alergen, koji izaziva širenje krvnih sudova spojnice, te oko počinje da crveni, javlja se oticanje kapaka, svrab kao posledica iritacije nervnih završetaka, kao i suzenje očiju.

Sezona cvetanja biljaka, odnosno sezona alergijskih reakcija počinje već u februaru kada najveću alergenost izaziva polen Leska i traje sve do oktobra, kada opada dejstvo polena ambrozije koja je aktivna tokom čitavog leta i jeseni.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/po-ela-sezona-alergija

Povratak...