f U Smederevu uskoro regionalna sanitarna deoponija - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Smederevu uskoro regionalna sanitarna deoponija

30.03.2012

Predstavnici Grada Smedereva i austrijske firme "Por Verner i Veber" potpisali su danas ugovor o strateškom javno-privatnom partnerstvu za upravljanje otpadom i stvaranje regionalne sanitarne deoponije u tom gradu.

- U naredne četiri godine u Srbiji će biti zatvorena sva smetlišta u svim gradovima, jer su veliko opterećenje za životnu sredinu i veliki zagađivač, preći će se na upravljanje otpadom u skladu s evropskim standardima. Uz regionalni pristup organizaciji opština, to podrazumeva separaciju otpada, kao i potpunu pokrivenost Srbije organizovanim odnošenjem smeća. To je uslov svih uslova da komunalni otpad prestane da bude zagađivač i da postane sirovina za razvoj drugih industrija i pokretač za razvoj privrede i otvaranja novih radnih mesta - istakao je minstar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić prilikom potpisivanja. 

Ministar Dulić je istakao da je 2008. godine postojala samo jedna regionalna deponija, koja je urađena u skladu sa evropskim standardima, a da ih danas ima osam.

- Otpočeti su radovi na deponijama u Subotici, Smederevu, na Ubu za ceo kolubarski region, a radi se i na deponijama za timočki region, Šabac, Niš, Sremsku Mitrovicu, Sombor, kao i na deponijama za velike regione Kraljevo-Kruševac-Novi Pazar, Zrenjanin-Pančevo, a kao kruna rešavanja problema upravljanja otpadom na deponiji u Vinči odnosno u Beogradu - rekao je ministar Dulić.

Dulić je u Smederevu najavio da je Vlada Srbije izdvojila 75 miliona dinara za učešće u velikom projektu rekultivacije i potpunog zatvaranja deponije na Godominskom polju  i istakao da će se vlasti potruditi da u narednih nekoliko godina na tom mestu bude šta god građani požele - park, vrt, igralište. 

Prvi koraci kompanije "Por Verner i Veber" biće modernizacija postojećeg preduzeća, svi radnici koji su radili na sektoru održavanja javne higijene odvoza i deponovanja smeća preći će u novoosnovano preduzeće, a preduzeće će dobiti nova vozila, mehanizaciju, saveremene kante i kontejnere. Kompletan otpad, kako je najavljeno, odvoziće se u Jagodinu. Nova industrijska grana omogućila je i nova radna mesta.

Ministar Dulić je posetio i Smederevsku Palanku, gde je pristvovao potpisivanju prvog ugovora za finansiranje projekata iz oblasti energetske efikasnosti.

- Jedan od najznačajnijih rezultata Vlade Srbije je to što je, promovišući zelenu ekonomiju, upravljanje otpadom i reciklažu stvorila novu industrijsku granu, koja je i uslovima najveće ekonomske krize zabeležila rast i omogućila otvaranje novih radnih mesta. Pre četiri godine u Srbiji nije postojalo nijedno radno mesto u industriji reciklaže obnovljivih izvora energije i upravljanja otpadom, a u tom prostoru šansu danas je našao veliki broj građana. Od nečega što je do juče bilo smeće mi smo stvorili pokretačku snagu za zapošaljavanje ljudi - izjavio je ministar Dulić.

Ugovor koji je potpisan, prvi je od stotinu koji će biti sprovedeni širom Srbije u cilju finansiranja projekata u oblasti energetske efikasnosti, a iz budžeta su za tu namenu opredeljene 1,3 milijarde dinara u aktuelnoj godini.

Smederevska Palanka, koja će iz tog projekta povući 90 miliona dinara, novac će uložiti u zamenu starih sijalica i postavljanje novih, modernih i energetski efikasnih.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/U-Smederevu-uskoro-regionalna-sanitarna-deoponija-1666-c32-content.htm

Povratak...