f Otvorena je fabrika za reciklažu PET ambalažnog otpada u Eurofoil u Boru - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvorena je fabrika za reciklažu PET ambalažnog otpada u Eurofoil u Boru

25.05.2012

Najveću fabriku za reciklažu PET ambalaže na Balkanu "Eurofoil", otvorili su u Boru ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik. Fabrika je zajednička srpska, hrvatska i američka investicija, vredna četiri miliona evra, u kojoj će biti zaposleno 50 ljudi.

- Drago mi je da je ova investicija realizovana, o njoj se godinama pričalo. Ovo će biti jedna od najvećih fabrika za preradu PET ambalaže u Evropi. Insistirali smo na tome da Srbija bude zemlja u kojoj će se PET sakupljati, a ne samo pakovati i izvoziti. To će biti u potpunosti finalizovan proizvod i danas ovom fabrikom dobijamo značajne preduslove za to. Ostaje da razvijamo sakupljačku mrežu, u Srbiji se sakuplja oko 20 odsto PET ambalaže koja završi u domaćinstvima i postaje otpad. Na državi i javno-komunalnim preduzećima je da izgrade sakupljačku mrežu, koja pre svega podrazumeva separaciju u domaćinstvima i nabavku kontejnera u koje će građani ubacivati PET, koji će se potom pakovati u reciklažnim centrima koje finansira država i završavati u reciklažnoj industriji - rekao je ministar Dulić.

On je istakao da je važno i podizanje svesti o tome da PET nije otpad, već sirovina koja obezbeđuje radna mesta i profit za one koji su investirali u izgradnju takvih postrojenja. Takođe, zahvaljujući novoj investiciji 150 ljudi koji rade u sakupljakoj mreži će dobiti socijalno i zdravstveno osiguranje.

- U Srbiji se godišnje generiše oko 50.000 tona PET amabalaže, novootvoreno postrojenje ima kapacitet za preradu 7.000 tona, a za gotovo 80 odsto te ambalaže nema kapaciteta za preradu, pa ni za sakupljanje iz domaćinstava. Naša politika je podrazumevala investiranje u sakupljačku mrežu, država stimuliše sakupljanje sirovine za reciklažu, kao i ulaganja u industriju reciklaže i obnovljive izvore energije.Očekujemo da se u narednih nekoliko meseci u Srbiji otvori još nekoliko modernih pogona, pre svega u preradi električnog i elektronskog otpada, koji polako postaje još jedna značajna sirovina.- objasnio je ministar Dulić, dodavši "to je put kojim smo krenuli i koji niko ne može da ospori".

Otvaranju su prisustvovali i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Kako je najavio vlasnik kompanije Drava Internešnal i poslovni partner Eurofoila iz Bora Zvonko Bede, ta kompanija će uskoro i u Beogradu otvoriti centar za reciklažu PET ambalaže, a sledeće godine i ovo vreme i teće postrojenje u Novom Sadu.

- Kapacitet prerade je od 7.000 do 10.000 tona PET ambalažnog otpada godišnje. Drava Internešnal prerađuje blizu 25.000 tona PET otpada godišnje, iz Srbije se snabdevamo sa oko 5.000 polietilena. Godišnje izvozimo sirovine vredne između 25 i 30 miliona evra. Cilj nam je da izvozimo kvalitetan gotov proizvod - rekao je Bede.

Prema rečima ministra Ćirića, nova fabrika za reciklažu u Boru zajednički je projekat kompanija iz Srbije, Hrvatske i SAD, a dobar primer kako u uslovima svetske ekonomske krize kompanije treba da se povezuju i internacionalizuju. On je pohvalio izvoznu orjentisanost te fabrike i ukazao da će njeno otvaranje, pored pomoći kroz koju je država uspela da poboljša poslovanje RTB Bor, doneti bolju ekonomsku situaciju u tom gradu.

- Čestitam opštini Bor i njenom rukovodstvu na privlačenju stranih investicija. Otvaranje ove fabrike će pomoći većoj raznovrsnosti privrede Bora i očuvanju životne sredine. Takođe, predstavlja važnu prekretnicu u vašem naporu da očuvate radna mesta i privredu - rekla je ambasadorka SAD Vorlik i zahvalila se ministru Duliću i njegovom timu iz Ministrstva na podršci i aktivnom učešću na realizaciji projekta, kao i na "snažnoj privrženosti očuvanju životne sredine u Srbiji".

Ambasador Hrvatske Kuprešak istakao je samodrživost, socijalnu odgovornost i izvoznu orjentisanost projekta. On je ukazao da je projekat dobar primer kako bi regionalna povezanosti investicija trebalo da funkcioniše na tržištu cele Evrope. 

 

Izvor: http://www.ocistimosrbiju.rs/srl/Otvorena-fabrika-za-reciklazu-PET-ambalaznog-otpada-Eurofoil-u-Boru-1092-c74-content.htm

Povratak...