f Veliko spremanje Srbije 9. juna - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Veliko spremanje Srbije 9. juna

28.05.2012

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je danas da će, u okviru akcije Očistimo Srbiju, u subotu, 9. juna, treći put organizovati najmasovniju volontersku akciju čišćenja otpada širom zemlje - Veliko spremanje Srbije.

- Očekujem da ove godine u akciji učestvuje najveći broj volontera do sada. Prošle godine u akciji Veliko spremanje Srbije učestvovalo 289.543 građanina koji su na 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada. Broj lokacija koje se čiste u akciji progresivno pada, smanjuje se broj deponija, jer je pokrivenost organizovanog odnošenja smeća porasla - istakao je ministar Dulić.

Ministar je istakao da je od 2009. godine smanjen i broj divljih deponija kojih je tada bilo više od 5.000, ali da raste broj zaprljanih površina, odnosno mesta na kojima ima rasutog smeća koje će ove godine biti i prioritet za čišćenje.

- U poslednje tri godine pokrivenost organizovanog odnošenja otpada u Srbiji povećana je za 20 odsto, odnosno na 80 procenata - rekao je ministar.

Do sada su se za učešće u akciji prijavili Vojska Srbije, Železnice Srbije i Putevi Srbije.

Minstar Dulić je pozvao građane, zaposlene u državnoj upravi, javna preduzeća, kompanije, škole, udruženja, organizacije i medije da se priključe akciji i prijave putem sajta www.ocistimosrbiju.rs/src/volonter.php?action=new ili na telefon 011/36 222 36.. Pored toga svi zainteresovani mogu da prijave i lokacije za čišćenje preko sajta www.ocistimosrbiju.rs/src/prijava-deponije.htm.

Ministar je sa predstavnicima 33 nevladine organizacije koje su dobile 21,6 miliona dinara iz budžeta potpisao Ugovore za sufinansiranje njihovih projekata za organizaciju akcije Veliko spremanje Srbije.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Veliko-spremanje-Srbije-9-juna-1748-c60-content.htm

Povratak...