f Aeroponika - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Aeroponika

29.05.2012

Krajnji rezultat razvoja, usavršavanja i evolucije hidroponike je aeroponika. Sistem kod koga se biljke ne drže više u mineralnom vodenom rastvoru, nego kod koga slobodno vise u vazduhu (kao u prirodi, recimo, orhideje u tropskim predelima što vise na drveću i izvlače hranjive sastojke iz atmosfere). Mineralni rastvor se u aeroponici biljkama daje putem specijalne tehnike zaprašivanja; stvaranja mineralne magle i vlage u vazduhu. Ovo se čini specijalnim aparatima što zaprašuju na atomskom nivou (što finije, bez krupnih kapljica, kao što je u prirodi magla i vlaga).

Aeroponski sistemi štede još više vode od hidroponskih. Štede više od 90% vode u poređenju sa hidroponskim, znači, koriste samo 10% vode što koriste hidroponski. Pored ovoga imaju još više prednosti. Biljke koje su gajene aeroponski ne doživljavaju “transplant shock – šok presađivanja”, kao što je to slučaj sa hidroponskim, ako se premeste/presade u zemljište. Aeroponskom metodom se mogu uzgajati sve vrste biljaka; hidroponskom samo određene. Aeroponskom metodom se sprečava širenje eventualnih bolesti/infekcija, pošto biljke nisu međusobno povezane i umrežene istom podlogom, kao što je, recimo, u hidroponici voda (isti rezervoar ili tok vode što napaja korenje biljki) ili druge podloge što se koriste (recimo, mineralna vuna, glinene kuglice, šljunak, ljuske (komine) kokosovog oraha itd.). Ako se u aeoponskom sistemu kojim slučajem dogodi da je neka biljka zaražena, ona se jednostavno može odstraniti (skinuti sa vešalice), bez strepnje da je zarazila ostale. Aeroponskom metodom korenje biljke ima optimalniji i potpuno konstantan koristan pristup kiseoniku i hranjivim sastojcima, jer biljka u svojoj celini slobodno visi u vazduhu; nema više ni jedan deo koji je umočen u vodu ili u neku od podloga što se redovno koriste u hidroponici. Pored toga, biljka metodom zaprašivanja (stvaranja magle) svojom punom dužinom može da upija hranjive sastojke.

U prelaznom periodu, dok se u potpunosti ne sprovede glavni sistem vertikalnih farmi, za najugroženija područja u svetu i za pomoć najsiromašnijima, se mogu koristiti sledeći mobilni sistemi:

mobilna solarna aeoroponska instalacija

mobilni aeroponski sistem na naduvavanje

Gore navedeni mobilni sistemi se mogu koristiti u kombinaciji sa mobilnim solarnim atmosferskim vodogeneratorom i mobilnim solarnim sistemom “Slingshot Water Purifier” za prečišćavanje vode. Na taj način dobivamo jedan kompletan samoodrživi zatvoreni (kružeći) sistem.

Izvor: http://www.ekologija.rs/aeroponika

Povratak...