f Petu godinu za redom organizovano podvodno čišćenje Savskog jezera - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Petu godinu za redom organizovano podvodno čišćenje Savskog jezera

02.06.2012

Petu godinu za redom, Komisija za sport i životnu sredinu Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije organizovala je  podvodno čišćenje Savskog jezera. 

Akcija je realizovana u saradnji Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje, Saveza ronilaca Srbije (SOPAS) i Ronilačkog Kluba ”Calypso”, MUP-a Srbije (ronilačke jedinice), Vojske Republike Srbije, Gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje i Ekološkog centra “Vratimo lepotu rekama”.

Osnovna ideja ove akcije je da se podigne svest društva o potrebi zaštite životne sredine, a kako je to jedna od olimpijskih vrednosti, Olimpijski komitet Srbije je i ove godine organizovao akciju u cilju edukacije stanovništva, posebno onih najmlađih.

U samoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera učestovalo je 80 ronilaca iz MUP-a Srbije, SOPAS-a i Specijalnih brigada Vojske Srbije.

Predsednik OKS Vlade Divac izjavio je: „Obzirom na to da je očuvanje životne sredine jedna od osnovnih olimpijskih vrednosti, OKS sa zadovoljstvom svake godine učestvuje u ovoj akciji. Želimo da ukažemo na to, koliko je važno da čuvamo sredinu u kojoj živimo, i da je ostavimo što lepšu za buduće generacije. Posebno mi je drago što ove godine učestvuju i ovi najmlađi, jer bi trebalo od malih nogu da nauče koje su to prave životne vrednosti.”

„Hvala svima što ste došli u ovako velikom broju, posebno roniocima koji su stigli iz svih delova Srbije. Mnogo nam znači što podržavate ovu akciju i nadam se da ćemo ove godine izvaditi manje smeća nego prethodne,“ rekla je Božana Ostojić, Predsednica Komisije za sport i životnu sredinu OKS, idejni tvorac ove akcije.

 Šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Ambasador Vensan Dežer obratio se prisutnima: „Velika mi je čast što sam već treću godinu na Adi sa Olimpijskim komitetom i roniocima. Ove nedelje obležavamo Evropsku zelenu nedelju, nedelju zaštite životne sredine, pod sloganom „Svaka kap je bitna“. To nas podseća da smo ovde u Srbiji blagosloveni čistom vodom. Moramo da pokažemo da tu vodu zaslužujemo i da svako od nas uradi nešto da očuva vodu za buduće generacije.“

Deca su imala priliku da učestvuju na EU i EKO poligonu gde su se kroz radionice upoznali sa Olimpijskim vrednostima, među kojima je i zaštita životne sredine, kao i evropskim vrednostima.

Kao dobitnik prestižnog međunarodnog priznanja, „Plava zastava“, za kvalitet vode, Ada Ciganlija je idealno mesto za održavanje ovakve manifestacije.

Obeležje „Plava zastava” dobijaju plaže i marine koje ispunjavaju stroge kriterijume i gde se poštuju međunarodni standardi, a odnose se na kvalitet vode koji mora da bude u skladu sa direktivama Evropske unije.

 

Izvor: http://www.ocistimosrbiju.rs/srl/Petu-godinu-za-redom-organizovano-podvodno-ciscenje-Savskog-jezera--1097-c74-content.htm

Povratak...