f Srbija predstavila Studiju o zelenoj ekonomiji i održivom rastu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija predstavila Studiju o zelenoj ekonomiji i održivom rastu

23.06.2012

Republika Srbija je organizovala prateći skup na Konferenciji Ujedinjenih nacija o održivom razvoju Rio + 20, za predstavnike jadransko-jonskog regiona, kojim su predsedavali ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i ministar poljoprivrede i životne sredine Slovenije Franc Bogovič. Na skupu je predstavljena Studija o zelenoj ekonomiji i održivom rastu za Republiku Srbiju, a otvorio ga je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u svojstvu šefa delegacije.

Na skupu su govorili ministar finansija Crne Gore Milorad Katnić, direktor UNEP za Evropu Jan Dušik i direktorka Grupe za životnu sredinu i energetiku UNDP Verle Vandeverd. Direktor UNEP Dušik osvrnuo se na aktivnosti tog tela UN na globalnom nivou po pitanju zelene ekonomije, kao i pomoći državama za primenu koncepta zelene ekonomije. Nakon uvodnih izlaganja, svoje nacionalne aktivnosti i perspektive predstavili su predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Slovenije i Srbije.

Prema rečima ministra Dulića, zeleni rast je prirodni nastavak dosadašnjih napora Srbije u unapređenju zaštite prirode i integrisanja evropkog zakondavstva u domaću regulativu. On je podsetio prisutne na zaključke sa sastanka Jadransko-jonske inicijative iz marta i pozvao ih da zajedno sa kolegama iz međunarodnih organizacija nastave da rade na jačanju saradnje i konkretizovanju dosadašnjih dogovora u cilju postizanja napretka u sve tri dimenzije održivog razvoja.

- Studija zelene ekonomije je prvi korak u ozbiljnom zaokretu ka održivoj proizvodnji i potrošnji i daljoj razradi njenih nalaza na nacionalnom i regionalnom nivou - istakao je ministar Dulić.   

Predsednik Nikolić je ukazao da skup svedoči o posvećenosti pojedinačnih zemalja i regiona u celini putu održivog razvoja, na kome se prate pomaci međunarodnih dogovora i evropske politike. 

Predstavnici Minstarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja predstavili su sadržaj Studije o zelenoj ekonomiji i održivom rastu koju je Minastarstvo, u saradnji sa UNEP i UNDP izradilo pred konferenciju. Studija je prepoznala pet ciljeva zelene ekonomije u kontekstu održivog razvoja i prikazane su analize scenarija za tri ključna sektora sa najvećim potencijalom za tranziciju ka zelenoj ekonomiji (energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i održiva poljoprivreda). Investiciona ulaganja u zeleni privredni rast pokazala su se kao isplativa već nakon perioda od tri do pet godina. Studija predstavlja osnove za unapređenje postojećih institucionalnih okvira i mehanizama, praćenje i usmeravanja održivog razvoja i ostvarivanje održivog privrednog rasta.

Predstavnici Hrvatske, Crne Gore , Bosne i Slovenije i Grčke takođe su podelili svoja dosadašnja iskustva i namere za dalje unapređenje zelene ekonomije u svojim zemljama. Predstavnici Crne Gore predstavili su svoju studiju zelene ekonomije. Prestavnici Bosne i Hercegovine i Hrvatske objasnili su namere svojih zemalja i institucionalne, zakonske i strateške pretpostavke za implementaciju politika  održivog razvoja.  Predstavnici Slovenije istkali su napore u postizanju ciljeva održivog razvoja i iskustva u implementaciji evropskih standarda u specifičnom lokalnom kontekstu.  Između ostalog istaknuti su primeri eko-turizma, reciklažne industrije, održivog saobraćaja  i energetske efikasnosti u građevinarstvu kao dobri primeri projekata koji se realizuju u državama regiona a koji sadrže elemente zelene ekonomije i doprinose održivom razvoju.

Nakon izlaganja povela se diskusija o mogućnostima za unapređenje regionalne saradnje u oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije. Istaknuto je da je regionalna saradnja ne samo poželjna nego i neophodna za ostvarenje ciljeva konferencije. Prisutnu su se složili da je za održivi razvoj u kontekstu iskorenjavanja siromaštva i sprovođenja kako nacionalnih tako i lokalnih politika i projekata, neophodno uvek uzeti u obzir lokalne ekonomske i političke specifičnosti te da nema univerzalinih rešenja.    

Regionalna saradnja pruža mogućnosti za promociju zelene ekonomije i održivog razvoja. Kao moguće oblasti saradnje između ostalog identifikovani su akademska saradnja i razmena informacija, reciklaža i upravaljanje otpadom, i obnovljivi izvori energije. Regionalna saradnja otvara  mogućnosti i za povećanje zaposlenosti, unapređenje javnih politika, veće učešće civilnog društva i promociju društvenog i ekološki odgovornog poslovanja i primenu obaveza proisteklih sa konferencije Rio + 20. 

Skup su zatvorili ministri Dulić i Bogovič iz Slovenije, koja je preuzela i predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom. Naredni korak u razvoju regionalnog pristupa zelenoj ekonomiji biće radionica najavljena za septembar ove godine u okviru slovenačkog predsedavanja.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Srbija-predstavila-Studiju-o-zelenoj-ekonomiji-i-odrzivom-rastu--1784-c102-content.htm

Povratak...