f Dudova šuma oplemenjena novim sadržajima - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dudova šuma oplemenjena novim sadržajima

11.06.2012

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović i direktor Direkcije za izgradnju grada Josip Kovač Striko obišli su danas završene radove na rekonstrukciji parka u Dudovoj šumi, koja se realizuje u okviru projekta „Rekultivacija devastiranih i ozelenjavanje nekultivisanih površina u Subotici”. Ukupna vrednost radova je oko 30 miliona dinara, a sredstva su obezbedili grad Subotica, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Josip Kovač Striko je rekao kako su kompletno urađeni trim-staza i košarkaški teren, da su postavljene fitnes sprave za vežbanje na otvorenom i da je napravljeno jedno malo veštačko jezero. On je kazao da je trim-staza, dužine 945 metara i širine 1,6 metara, presvučena tartan podlogom, da će park obezbeđivati čuvari i da su radovi završeni u zadatim rokovima.

- Svi radovi koje su izvodili kompanija ‘Voj-put’, JKP ‘Čistoća i zelenilo’ i firma 'Akva centar', koja je izgradila elipsastu vodenu površinu, okončani su po projektu i u predviđenom roku. Ostalo je još da se uradi jedan javni toalet, dve česme za pijaću vodu i, po zahtevu Zavoda za urbanizam, uredi centralni deo parka. To ćemo, u dogovoru sa Zavodom za urbanizam, rešiti popločavanjem ili presvlačenjem novog sloja asfalta, rekao je Josip Kovač Striko.

Generacije Subotičana prepoznaju Dudovu šumu kao oazu mira i rekreacije, naglasio je Modest Dulić, i dodao da je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u iznosu od 10 miliona dinara u potpunosti sanirana, a u jednom delu i izgrađena nova trim-staza sa tartan podlogom, novi košarkaški teren i vežbalište na otvorenom.

- Ovim smo Dudovu šumu priključili velikom broju objekata koje smo tokom prethodnih godina sanirali, adaptirali ili izgradili i time omogućili velikom broju naših sugrađana da se, bez obzira na njihove meterijalne mogućnosti, bave rekreacijom. Na ovaj način dali smo značajan doprinos podizanju svesti o potrebi rekreiranja i bavljenja fizičkim aktivnostima i popularizovali sport i fizičku aktivnost, kao što smo to, uostalom, činili i brojnim akcijama, između ostalog i akcijom ‘Vežbanjem do zdravlja, budi fit’. Ovakvih aktivnosti će biti i u narednom periodu, a cilj nam je da što veći broj radno-sposobne populacije uključimo u različite vidove sportsko-rekreativnog vežbanja i sportsko-rekreativne aktivnosti, istakao je Modest Dulić.

Saša Vučinić je izrazio zadovoljstvo zbog stavljanja u funkciju većeg dela izvedenih radova u parku. On je kazao da se tokom protekla dva meseca intenzivno radilo i da je tokom izvođenja radova ispoljena dobra koordinacija gradskih i pokrajinskih službi na realizaciji ideje da se park u Dudovoj šumi oplemeni novim sadržajima.

- Dudova šuma je dobila novi sportsko-rekreativni sadržaj, ali i novi vizuelni identitet. Mislim da će jezero biti centar dešavanja i okupljanja Subotičana koji dolaze u ovaj otvoreni park, kako smo, uostalom, prvobitnom idejom to i zamislili. Dudova šuma će u narednom periodu dobiti i vežbalište za kućne ljubimce, pre svega pse, česmu za osveženje, javni toalet i još sportskih terena. Gledaćemo da jedan deo Dudove šume zadrži svoj mir i tišinu, a da drugi bude namenjen sportistima i rekreativcima. Planirano je, takođe, i da se poploča centralni deo parka i prilaz do jezera. Verujem da će Dudova šuma i u narednom periodu za sve naše sugrađane i dalje biti dobra navika koja već živi decenijama, a koja je aktivnostima koje smo sproveli u protekla dva meseca dovedena u komunikaciju sa vremenom u kome danas živimo, naglasio je Saša Vučinić.

Nemanja Simović je rekao kako su trim-staza u Dudovoj šumi i na Novosadskom keju jedinstvene u Vojvodini, kao i da ga posebno raduje činjenica da sve veći broj Subotičana dolazi u Dudovu šumu.

- Vežbalište na otvorenom ima novih 13 sprava i u narednih nekoliko dana postavićemo uputstva kako se one koriste. U narednom periodu očekuje nas čitav niz aktivnosti na izgradnji sportske infrastrukture, kao i izgradnja staze za boćanje i postavljanje novih terena sa tartan podlogom u dvorištima osnovnih i srednjih škola u našem gradu, kazao je Nemanja Simović.

Izvor: http://www.subotica.rs/sr/5816/dudova-suma-oplemenjena-novim-sadrzajima

Povratak...