f Otvoren reciklažni centar u Somboru - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvoren reciklažni centar u Somboru

28.06.2012

Reciklažni centar u Somboru, čiju je izgradnju vrednu 45 miliona dinara finansiralo Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja preko Fonda za zaštitu životne sredine, otvoren je u prisustvovu direktora  akcije Očistimo Srbiju Miloša Panjkovića i direktorke Fonda za zaštitu životne sredine Željke Jurakić. 

- Izgradnja reciklažnog centra počela je krajem decembra prošle godine, u njemu će se vršiti separacija otpada i ima kapacitet prerade devet tona otpada dnevno. Kroz akciju Očistimo Srbiju, sredstvima Fonda , do kraja godine planiramo da izgradimo 26 reciklažnih centara, koji će činiti mrežu sa kojom će biti zadovoljene potrebe tržišta za sekundarnim sirovinama - ukazao je direktor Panjković.

Prema rečima direktora JKP "Čistoća" iz Sombora Andrije Penzeša, u centru će se prerađivati 9 tona separisanog otpada, a njegova isplativost zavisiće od cene reciklabila na tržištu.

- Sa druge strane, biće potrebno da izgradimo sistem u JK preduzeću i u zajednici u dogovoru sa lokalnim reciklerima. Sistem je u razradi i funkcioniše za sada prikupljanjem sirovine iz kontejnera.  U reciklažnom centru će raditi 15 zaposlenih - istakao je Penzeš.   

Direktorka Fonda Željka Jurakić je podsetila da je pored 45 miliona dinara, koliko je izdvojeno iz Fonda, opština Sombor obezbedila dodatna sredstva i istakla da je to najbolji primer kako treba da se upravlja otpadom u Srbiji.

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Otvoren-reciklazni-centar-u-Somboru-1791-c60-content.htm

Povratak...