f Međunarodni dan Dunava - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Međunarodni dan Dunava

29.06.2012

Međunarodni dan Dunava, 29. jun, biće obeležen različitim manifestacijama i u Srbiji, a centralna proslava održaće se 30. juna na Adi Huji, u Beogradu. Centralnom proslavom Dana Dunava u Supernatural parku biće obeležen i početak revitalizacije Ade Huje, a biće priređeni muzički, edukativni i drugi zabavni programi.

Obležavanje ovogodišnjeg Dana Dunava biće nešto drugačije nego prethodnih godina, jer će posetiocima biti predstavljeni raznovrsni edukativni sadržaji o očuvanju vode, zaštiti te evropske reke i vodenih ekosistema, kao i muzički programi.

Ta manifestacija će se održati i u još 27 gradova širom Srbije. Gotovo čitava Srbija orjentisana je, direktno ili indirektno na Dunav, u slivu te reke nalazi oko 92 odsto teritorije Srbije.

U Beogradu je u toku Međunarodna konferencija ''Sprovođenje Dunavske strategije - izazovi i perspektive", koja se održava u Privrednoj komori Srbije.

Na centaralnoj proslavi na Adi Huji, u Supetnatural parku, od 10 časova biće organizovana interaktivna radionica za decu osnovnih škola, a posetioci će, između ostalog, moći da vide i promociju organske hrane na zelenoj pijaci.

Od 17 časova u subotu na Adi Huji biće održani okrugli stolovi o ekologiji "Zelena oaza u centru grada" i "Dunav - reka saradnje 14 zemalja Evrope".

Na Dunavskom keju na Dorćolu, kod SC "Milan Gale Muškatirović" sutra će biti predstavljena izložba dečijih radova "588 kilometara Dunava kroz Srbiju".

Na izložbi će biti postavljena slika dužine 588 metara koju su deca iz 13 podunavskih opština Srbije naslikala povodom Međunarodnog dana Dunava, a koja simbolično predstavlja tok Dunava kroz Srbiju.

Povodom obeležavanja Dana Dunava Srbiju će posetiti evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han, a u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Delegacijom EU u Srbiji biće organizovan skup o toj reci na kojem će učestvovati predstavnici oko 100 donatora, državne uprave i lokalne samouprave i organizacije civilnog društva.

Predviđeno je da se susret domaćih zvaničnika s visokim predstavnikom Evropske komisije održi na brodu Silver star, koji će tog dana u popodnevnim i večernjim časovima ploviti od Beograda do arheološkog nalazišta Viminacijum, a komesar Han će prethodno posetiti i Novi Sad.

Tom prilikom biće predstavljeni strateški nacionalni projekti koje Srbija sprovodi ili planira da sprovede u narednom periodu, kao i privredni, a posebno turistički potencijali Srbije kada je reč o Dunavu.

Dan Dunava širom Evrope obeležen je prvi put 29. juna 2004. godine.

Međunarodnu konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava potpisalo je 14 zemalja, članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Srbija je 30. januara 2003. godine (tada kao SRJ) ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav.

Dunav je dug oko 2.850 kilometara i najduža je reka u Evropskoj uniji, ali druga u Evropi, odmah posle Volge. Protiče kroz nekoliko evropskih glavnih gradova, pre nego što se kroz deltu ulije u Crno more u Rumuniji i Ukrajini.

Reka Dunav kroz Srbiju teče u dužini od 588 kilometara, od Bezdana do Timoka, a hidrografsku mrežu njegovog sliva čini 120 pritoka, od kojih se neke od najvećih ulivaju na teritoriji Srbije - Sava, Tisa i Drina.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/medjunarodni-dan-dunava_328163.html

Povratak...