f Biljke koje će preživeti kraj sveta - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Biljke koje će preživeti kraj sveta

09.07.2012

Mahovina sa Mont Everesta: biljka sa najvišim domom

Kakva je to biljka koja živi na najvišoj planini na svetu? Ova vrsta je pronađena na 6,5 kilometara nadmorske visine i tamo je izložena ekstremno niskim temperaturama, jakim vetrovima i ultraljubičastom zračenju. Vrlo moguće je da je u pitanju jedna od najžilavijih biljaka na svetu.

Živo kamenje i druge biljke otporne na sušu

Kaktusi i biljke sa sočnim listovima su sposobni da izdrže dugo u vrelim, suvim pustinjama tako što skladište vodu u svojim listovima, stablima i korenu. Imaju debelu kožu i često dlakavu ili bodljikavu površinu koja smanjuje pokretanje vazduha oko biljke i tako smanjuje gubitak vode. Njihovo korenje je često blizu površine da bi lakše pokupili vlažnost iz vazduha ili od rose. Biljke sa sočnim listovima postoje u mnogim varijacijama uključujući litope, poznate kao „živo kamenje“. Oni se štite od gladnih životinja tako što su svoj izgled prilagodili okolnom kamenju.

Bambus: ogradite ga ili ćete zažaliti

Najbrže rastuća biljka na svetu širi se podzemnim rizomima i može da poraste jedan metar za 24 časa, iako je uobičajeno da taj rast bude 2-10cm dnevno. Zato što se tako lako prilagođava različitim klimatskim uslovima, bambus može biti prilično invazivan – sreća pa je vrlo koristan. Mnogi baštovani znaju da će se, ukoliko ne postave barijere u zemlji oko rizoma štapova bambusa, uskoro stvari oteti kontroli.

Izvor: http://www.ekologija.rs/biljke-koje-ce-preziveti-kraj-sveta-2-deoPovratak...