f Volonteri obilazili učesnike projekta „Zelene zgrade Subotice“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Volonteri obilazili učesnike projekta „Zelene zgrade Subotice“

01.08.2012

U saradnji sa Regionalnim Arhus centrom, Udruženje TERRA’S realizuje projekat „Zelene zgrade Subotice“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Gradske uprave Subotica, preko Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

U akciji „Od vrata do vrata“  volonteri su tokom protekle nedelje obilazili stanare nekoliko zgrada u ulici Arsenija Čarnojevića, Moše Pijade i Stevana Filimovića, pozivajući ih na seminar koji će se u okviru pomenutog projekta održati u utorak, 7. avgusta 2012. godine, u 16 časova u prostorijama Regionalnog Arhus centra Subotica (Trg Cara Jovana Nenada 15, II ulaz).

Glavna tema seminara biće značaj primarne selekcije komunalnog otpada, kao i mogućnosti reciklaže istog o čemu će govoriti stručnjaci otkupne stranice “Eco Fenix B Team”, koja je uključena u akciju odvajanja sekundarnih sirovina. Takođe, biće predstavljen i Arhus centar, kao i mogućnosti korišćenja njegovih usluga.

Cilj seminara je podizanje nivoa svesti o problemu otpada kao ozbiljnim zagađivaču životne sredine i smanjenje količine čvrstog komunalnog otpada.

Podsećanja radi, obaveza stanara kroz ovaj projekat je da u džambo džakove postavljene u posebnoj prostoriji zgrade, odnose prethodno selektovani komunali otpad, tačnije, papir i plastiku. U projekat je uključena otkupna stanica „Eco Fenix B Team“, koja je  zadužena za odnošenje ambalažnog otpada. Iz njihovih izveštaja će se utvrditi tačne količine sekundarnih sirovina, a prikupljena sredstva se uplaćuju na račun Skupštine stanara i moraće se utrošiti namenski za podmirivanje zajedničkih troškova i održavanje zgrade.

Ove godine je u projekat uključeno pet zgrada, s tim da svi zainteresovani mogu i dalje da se prijavljuju na telefone Udruženje TERRA’S i Regionalnog Arhus centra: 024 554 600 (lokal: 123 i 127).

Povratak...