f Počelo upumpavanje vode iz Tise u Palićko jezero - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Počelo upumpavanje vode iz Tise u Palićko jezero

03.08.2012

- Visoke temperature, slab vetar i mala količina padavina uticali su da nivo Palićkog jezera padne ispod godišnjeg proseka. To ugrožava jezerski ekosistem i bilo je neophodno da preduzmemo odgovarajuće mere kako ne bi došlo do pomora biljnog i životinjskog sveta. Iz Fonda za zaštitu životne sredine obezbedili smo 3.000.000 dinara, sa preduzećem ’Park Palić’ sklopili ugovor i danas je počelo upumpavanje vode iz podsistema Tisa-Palić. Tokom narednih petnaestak dana u jezero Palić će stići oko 500.000 kubnih metara sveže vode, čime će se obezbediti i stabilnost ovog našeg ekosistema, izjavio je, na Paliću, gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

Direktor preduzeća „Park Palić“ Goran Gabrić rekao je da „Park Palić“ ima ugovor sa JVP „Vode Vojvodine“ o korišćenju podsistema Tisa-Palić, i podsetio da je u leto 2010. godine iz Tise u jezero Palić upumpano 1,5 miliona kubnih metara vode.

- Savet za vode preduzeća ’Park Palić’ svakodnevno zaseda, vodimo računa o svim detaljima i vršimo stalni monitoring. Vodostaj jezera Palić pao je ispod dozvoljenog letnjeg minimuma, koji je 101,95 centimetara. Kiša, koja je pala proteklih dana nije bila dovoljna da nadoknadi i podigne tu kvotu koja je ovog momenta 101,85, pa smo bili prinuđeni da ovaj sistem stavimo u funkciju. Dobro je da grad vodi računa i iz gradskog budžeta obezbeđuje sredstva za ovakve aktivnosti, koje smo mi predložili u okviru urgentnih mera, kazao je Gabrić, i dodao da se u ovakvim uslovima iz Palićkog jezera dnevno gubi po jedan centimetar vode.

Prema njegovim rečima, tokom naredna tri dana voda iz pumpe na Adorjanu biće upumpana u podsistem Velebit, nakon čega će sveža voda iz Tise kanalom stići do jezera Palić najkasnije u ponedeljak.

Ksenija Marton, v. d. direktora JP „Palić - Ludaš“, rekla je da je upumpavanje vode iz Tise u Palićko jezero važno i za Ludaš, jer je nivo ovog jezera za čak 12 santimetara niži od dozvoljenog minumuma.

- Na Ludaškom jezeru nije bilo nikakvih alarmantnih pojava uginuća riba i nadamo se da ćemo za nedelju dana videti efekte ovog upumpavanja, kazala je Ksenija Marton.

 

Izvor:  http://www.subotica.rs/sr/6018/pocelo-upumpavanje-vode-iz-tise-u-palicko-jezero

Povratak...