f U toku je Ekološki kamp na Ludašu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U toku je Ekološki kamp na Ludašu

08.08.2012

Na Ludaškom jezeru održava se ekološki kamp koji ima dugu tradiciju od 30 godina. Oko 100 dece koja su podeljena u nekoliko grupa ima priliku da nauči kako štiti prirodu, kao i nešto više o prstenovanju ptica. Tokom svih kampova i ornitoloških programa prstenovano je preko 50.000 ptica i prikupljeno više od 750.000 hiljada podataka, što čini značajnu bazu podataka za izučavanje prirode Ludaša, ali i migracije evropskih ptica duž istočnog koridora.

Deca koja učestvuju na kampu imaju priliku da nešto više nauče o prstenovanju ptica, ekologiji, botanici i zaštiti životne sredine. Cilj kampa je da učesnici nauče nešto više o pticama kroz kreativne razgovore i terenski rad u prirodi. Slobodno vreme ispunjeno je igrama i druženjem, najčešće kod logorske vatre.

Glavna aktivnost učesnika je prstenovanje ptica i monitoring, a sam kamp je koncipiran tako da se svake nedelje smenjuju različiti prstenovači koji su odgovorni i za organizacione delatnosti u okviru kampa. Od prošle godine se obavlja i brojanje  barskih kornjača.

Udruženje ljubitelja prirode „Riparia“ u saradnji sa Javnim preduzećem „Palić-Ludaš” organizovalo je šestonedeljni kamp za ljubitelje prirode. 

Kamp je počeo  15. jula i traje do 27. avgusta. Ludaško jezero je poznat po bogatoj fauni ptica i od međunarodnog je značaja. Istočni deo jezera je zaštićen od 1955. godine, a u Ramsarsku listu je upisano 1977. godine.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/u-toku-je-ekolo-ki-kamp-na-luda-u

Povratak...