f Niko nije vlasnik lavova, kažu u Zoo-vrtu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Niko nije vlasnik lavova, kažu u Zoo-vrtu

20.08.2012

Nekadašnje Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je godišnje izdvajao za milion dinara za rad prihvatilišta za zbrinjavanje oduzetih životanja. Direktorka Zoološkog vrta na Paliću je demantovala da jer Ministarstvo životne sredine vlasnik je tri divlje mačke, dve mambe i sedam retkih ptica. Zoološki vrt je odbio da prihvati mambe koje bile  oduzete prilikom pokušaja krijumčarenja i sada se nalaze u privatnom vlasništvu. U Zoološkom vrtu objašnjavaju da je za rad prihvatilišta godišnje potrebno oko pet miliona dinara i trenutno je zbrinuto oko 400 životinja.

U Zoološkom vrtu na Paliću smešteno je sedam lavova i svi se finansiraju isključivo od ulaznica i sopstvenim sredstvima pomenute ustanove.  U vrtu trenutno ima 120 vrsta životinja i preko 750 jedinki, dok je u prihvatilištu trenutno smešteno oko  400 životinja.Zoološki vrt Palić je pre nekoliko godina započeo saradnju sa prethodnim Ministarstvom životne sredine, urbanizma i prostornog planiranja na prihvatu i smeštaju životinja koje su bile predmet ilegalne trgovine, a u skladu sa CITES konvencijom i Zakonom o zaštiti prirode. U praksi je to značilo, da su životinje koje je zaplenila državna inspekcija privremeno smeštane u prihvatilište Zoo vrta, do isteka zakonske procedure.

Po ugovoru potpisanom sa Ministarstvom, ono snosi sufinansiranje troškova zbrinjavanja svih zaplenjenih životinja smeštenih u vrt, nakon podnošenja zvaničnog izveštaja, što za ovu godinu iznosi milion dinara. Novac se troši za smeštaj, hranu i veterinarski tretman za sve jedinke koje su tu smeštene. Životinje nisu u vlasništvu zoo vrta, smeštene su u prihvatni deo i posetioci ih ne mogu videti.

Osim prihvata zaplenjenih životinja, zoo vrt obavlja delatnost prihvata, rehabilitacije i reintrodukcije u prirodu povređenih životinja, najvećim delom ptica grabljivica. U vrtu objašnjavaju da je verovatno u pitanju zabuna, jer su odbili da trajno zbrinjavanje tri jedinke divlje mačke i jednog medveda, jer nemaju dovoljno smeštajnih kapaciteta.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/niko-nije-vlasnik-lavova-ka-u-u-zoo-vrtu

Povratak...