f Uzrok požara verovatno ljudska greška - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uzrok požara verovatno ljudska greška

22.08.2012

Požar koji je juče zahvatio preduzeće "Interkord" nastao je na livadi pored, koja je obrasla trskom, gde je izgorelo čitavih 80 hiljada kvadratnih metara trske i trave. Požar se brzo proširio na presovanu plastiku u reciklažnom centru nakon čega je sve buknulo. Na svu sreću, spašena je glavna zgrada preduzeća i trafo stanica, a osim plastike, i jednog dela zgrade, izgorela je nova mašina za foliju. Zbog velike količine dima u vazduhu u Zavodu za javno zdravlje kažu da nema mesta za paniku, a tačne podatke o kvalitetu vazduha znaće tek sutra.

Gašenje požara i smirivanje stihije trajalo je juče do 9 sati uveče. Po rečima  vatrogasaca ova intervencija je bila veoma zahteva, zbog visoke temperature koju stvara zapaljena plastika. U gašenju požara učestvovalo je 12 vatrogasnih vozila, a od sinoć na mestu požara dežura jedno vatrogasno vozilo, koje gasi sporadnična mesta gde vatra još uvek tinja.

Iako informacije nisu zvaniče, očevici tvrde da je požar počeo na delu između reciklažnog centra, ciglane i gradske deponije gde se zapalila trska, verovatno ljudskom greškom. Potpomognuta blagim vetrom, vatra se raširila na reciklažni centar, gde je napravila veliku štetu. Iako se ne zna tačna procena štete, osim dela zgrade pored trafo stanice i velike količine reciklažnog materijala, izgorela je i nova mašina za proizvodnju folije, koja je tek trebala da otpočne sa radom.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da nemaju još konkretne podatke o zagađujućim materijama u vazduhu, ali napominju da je dobro što požar nije dugo trajao. Merne stanice za kvalitet vazduha koje su postavljene u gradu sutra će dati podatke o stanju vazduha, pre, za vreme i posle požara. Štetni efekti požara istraživaće se i naredih dana, ne samo po građane, nego i po životnu okolinu.

Ovo je jedan od najvećih požara na otvorenom prostoru u poslednje vreme, a bilo ih je 469 samo ove godine. Ukupno požara od početka godine bila je 820, u proseku 4 na dan, što je rekordan broj intervencija. Za razliku od prošle godine, koja je do sada bila rekordna po broju požara, ove godine broj požara povećan je za 26 odsto.

 izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/uzrok-po-ara-verovatno-ljudska-gre-ka

Povratak...