f Dim nad Prozivkom se i dalje širi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dim nad Prozivkom se i dalje širi

05.09.2012

Stanovnici Prozivke više od deset dana se guše u dimu. Uglavnom noću se širi gusti dim i izuzetno neprijatni mirisi  naseljem, a dolaze  iz pravca gradske deponije i Prečistača. Član gradskog veća zadužen za životnu sredinu, dr Atila Čengeri je za yueko rekao da se taj dim ne sme udisati i građani treba  da zatvore prozore. Danas  u prepodnevnim časovima Čengeri je zajedno sa predstavnicima Vatrogasne jedinice obišao teren i dogovorili su se da se taj deo sanira. Narednih dana u planu su razgovori sa predstavnicima Direkcije i Čistoće na koji način da se saniraju kanali i taj prostor. 

Stranovnici Prozivke noću ne mogu da spavaju od dima i neprijatnih mirisa. Pojedini se guše i zatvaraju prozore.

Dim i neprijatni mirisi se šire sa susedne parcele, a ne sa zgarišta u “Interkordovom” dvorištu. Povremeno se i javlja dim, jer vatra tinja. Problem je što na tom prostoru su otvoreni kanali i nakupilo se mnogo žara, koji vatrogasci nisu uspeli da ugase. Tako noću dolazi do zagrevanja zemlje i gori korov i trska. Dim je iritantan i ne bi smeo da se udiše.

Prema monitoringu kvalitet vazduha je zadovoljavajući. Par dana su izmerene veće količine koncentracije čađi i azotnih oksida, ali u dozvoljenim granicama.

U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da traže trajno rešenje za sanaciju terena gde prolazi otvoreni kanal. Grad će u narednom periodu da reši ovaj problem.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/dim-nad-prozivkom-se-i-dalje-iri

Povratak...