f Akcija uništavanja krpelja se nastavlja u ponedeljak - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Akcija uništavanja krpelja se nastavlja u ponedeljak

12.09.2012

Tretiranje krpelja koje je počelo je obustavljeno zbog loših vremenskih uslova. Akcija suzbijanja krpelja na teritoriji grada Subotice u organizaciji Gradske uprave koja je počela juče, zbog vetra  je prekinuta. Krpelji će biti suzbijani na površini od 150 hektara.

Šetnja po prirodi tokom jeseni sa sobom nosi rizik od ujeda krpelja. Ovi mali i teško uočljivi paraziti su izazivači mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest, upozoravaju stručnjaci i podsećaju na mere zaštite kojih se treba pridržavati. Uništavanje krpelja će se obaviti u Subotici i na Paliću. Izvođač radova je preduzeće ''Magan - Agrochemicals'', a tretiraće se preparatom neškodljivim za ljude i toplokrvne životinje. Kada je vetrovito i kišovito vreme ne preporučuje se tretiranje krpelja. Akcija je počela juče kada su uništavani u parkovima i kod Stadiona.

U lokalnoj samoupravi kažu da su za tretiranje krpelja izdvojili 350.000 dinara. Brojnost krpelja u gradu se povećava na proleće i jesen. Veliki broj krpelja na ovom područiju je zaraženo bakterijom  koja je uzročnik lajmske bolesti, te iz tog razloga dermatolozi savetuju da se nakon boravka u prirodi pogledaju eventualne promene na koži.

Svako ko želi da iskoristi lepo vreme treba u prirodi da se kreće uređenim stazama i izbegava šetnje kroz visoku travu, kao i ležanje na zemlji ili odlaganje garderobe na zelene površine. Nije na odmet ni korišćenje sprejeva za odbijanje krpelja, nošenje zatvorene obuće i čarapa, kao i garderobe sa dugačkim rukavima i nogavicama svetlijih boja jer se tako ovi insekti, koji su tamnije boje, lakše mogu uočiti. Pri povratku iz šetnje po prirodi neophodno je temeljno prekontrolisati kožu, naročito one delove tela na kojima je koža nežnija - iza uha, ispod grudi.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/akcija-uni-tavanja-krpelja-se-nastavlja-u-ponedeljak

Povratak...