f Ministar posetio Soči - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar posetio Soči

12.09.2012

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof.dr  Milan Bačević, vratio se iz jednodevne posete ruskom gradu Sočiju, gde se kao član delegacije predvođene  predsednikom  Republike Srbije Tomislavom  Nikolićem , susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i članovima Vlade Ruske Federacije. Teme razgovora su bile prvenstveno o ekonomskoj saradnji, o pitanjima i problemima  navedenim  u prethodno  potpisanom Protokolu Međuvladinog komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom,  pre svega u oblasti energetike, kao i o ruskim investicijama u Srbiju. Izražena je odlučnost da se u perspektivi intenziviraju rusko- srpski odnosi do nivoa strateškog partnerstva, koji će biti  dogovoreni i potpisani  verovatno krajem 2012. godine.

Poseban akcenat  stavljen je na izradu i realizaciju strateški važnih projekata, kao što je  planirani početak izgradnje gasovoda Južni tok.

Između ostalog,  bilo je  reči i o kreditu za pomoć srpskom budžetu od 300 miliona dolara za ovu  i dodatnih 700 miliona za 2013. godinu,  koji je principijelno dogovorio ministar Bačević, sa članovima Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju,  prilikom nedavne posete Moskvi.

Nezaobilazna tema razgovora bilo je i pitanje Kosova, gde su se obe strane saglasile da Ujedinjene nacije treba da imaju primarnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova i Metohije,  a osnov za rešenje treba tražiti na osnovu Rezolucije 1244

Izvor: http://www.ekoplan.gov.rs/srl/Ministar-posetio-Soci-1830-c28-content.htm

Povratak...